Zeus’un Kızları
Artemis: Zeus ile Leto’nun kızı olan Artemis, Apollon’un ikiz kardeşi olarak Delos adasında doğar. Değişik görevleri vardır.Hayvanların ve genç kızların koruyucusu olan Artemis, av tanrıçasıdır. Okları derhal öldürür. Geyikle ayı, Artemis’in kutsal hayvanlarıdır. Artemis bazı yerlerde ağaç tanrıçası olarak geçer. Bolluk ve bereket ona bağlıdır.
Athena: Zeus’un sevgili kızlarındandır.Onun diğer bir adı da (kız) mânâsına Pallas’tır. Bulutlardan çıkan şimşeği canlandırır. Değişik karakterleri vardır. Zekâ sembolüdür. Bakiredir ve savaşçıdır.
Helena: Zeus’un kızlarından, Mnelaos’un karısı güzel Helena, bir efsaneye göre bir yumurtadan doğar. Bir Attika efsanesine göre Helena Theseus tarafından kaçırılır, Dioskurlar tarafından ga tanrıçası Eriş, savaş tanrısı Ares’in kız kardeşidir. Aklı fikri kavga çıkarmaktadır. Kavga çıkarmak için oyunlar planlar, zaman ve zeminini gayet iyi seçer.
Masallarda geçen en büyük oyunu “şöyledir: Peleus ile Thetis’in düğününde, altın bir elmayı misafirlerin araşma atar. Elmanın üzerinde “En Güzel Kadına” yazısı bulunmaktadır. Tabiî güzellik söz konusu olunca ve ortalık üstelik de her biri ilahe olan güzel kadınlarla dolu bulununca kavga mutlaka çıkacaktır. Hera, Athena ve Afrodit oradadırlar. Elmayı almak için “En güzel benim” tartışması başlar. İş çok ciddi bir noktaya gelir. İlâh Zeus, Troya Kralı
Priamos ‘un bir erkek güzeli sayılan oğlu Paris’i hakem tayin eder. Bu üç kadın, büyük vaadlerde bulunurlar ve Paris’in gönlüne girmeye, onu kandırmaya çakşırlar. Bu gibi işlerde Afrodit çok mahirdir. Paris’e dünyanın en güzel kadınını vermeyi vaadeder. Paris de elmayı Afrodit’e verir. Güzel kadın Helena’dır. Paris, Helena’nın kaçırılmasını tek başına yapamayacağından Afrodit, altm elmanın sahibi olmak için bu kaçırma işinde de Paris’e yardımcı olur. Bu olayın sonu, bilindiği gibi Troya savaşına yolaçar. Gerek üç ilahenin arasının açılması, gerekse Troya savaşının çıkışı, Eriş’in hakkıyla kavga tanrıçası olduğunu ortaya koyar.