Tüp Bebekte Birden Fazla Embriyo Yerleştirilmesi
Rahime Kaç Tane Embriyo Yerleştirileceği Kararı Aileye mi bırakılıyor?
Prof. Dr. Faruk Buyru: Genellikle yaklaşım 30 yaş altı kadınlarda 1 veya 2 embriyo transferi, 30 yaş üzerindeyse 2 veya 3 embriyo transferi şeklindedir. Aileye gebelik şansı ve çoğul gebelik riskleri hakkında bilgi verip, kararı aile ve doktorun birlikte vermesi daha uygundur.
En Fazla Kaç Embriyo Yerleştirilebilir?
Prof. Dr. Faruk Buyru: Çok özel durumlar dışında 3’ten fazla embriyo transfer edilmemelidir. 3’ten fazla embriyo transferi yapılabilecek bu özel durumlar anne yaşının 40’ın üzerinde olması, daha önce 2’den fazla başarısız tüp bebek girişimi, embriyo kalitesinin çok iyi olmaması şeklinde özetlenebilir.
Fazla Embriyo Transferi Mutlaka Çoğul Gebeliğe Yol Açıyor mu?
Prof. Dr. Faruk Buyru: Embriyo sayısı arttıkça çoğul gebelik riski artıyor. Örneğin tek embriyo transferinde çoğul gebelik riski sıfırken, iki embriyo transfer edildiğinde yüzde 15 ikiz gebelik riski vardır. Korkulan üçüz ve daha fazla fetusun (bebeğin) yer aldığı gebeliklerdir.
Çoğul Gebelikler Anne ve Bebekte Ne Tür Sorunlara Yol Açablilir?
Prof. Dr. Faruk Buyru: Çoğul gebelikler anne ve bebek açısından riskli gebeliklerdir. Bebek açısından en korkulan erken doğum-prematuritedir. Ayrıca çoğul gebeliklerde bebeklerde rahim içinde gelişme geriliği görülme riski de daha fazladır. Özellikle ileri prematürite dediğimiz, 26-28’inci haftada doğan bebeklerde erken dönemde solunum sıkıntısı, beslenme problemleri ve beyin kanaması gibi ciddi riskler söz konusudur. Bu bebekler yaşatıldığı takdirde ilerideki gelişimleri de olumsuz etkilenebiliyor. Örneğin görme ve işitme problemleri bu bebeklerde daha sıktır.
Serebral palsi (beyin hasarı) riski ikizlerde 5-6 kat, üçüzlerde ise 17-20 kat daha fazladır. Anne açısından da hem gebelik, hem de lohusalık dönemi daha problemlidir. Gebeliğe bağlı hipertansiyon, şeker çoğul gebeliklerde daha sıktır. Düşük ve erken doğum riski ciddi problemlerdir. Doğum öncesi ve sonrası kanamalar, gebelikte damar hastalıkları, akciğer ödemi çoğul gebeliklerde anne yaşamını tehdit eden problemlerdir. Perinatal mortalite dediğimiz anne karnında bebek ölümleri ve yenidoğan kayıplarının oranı tek gebeliklerde binde 10, ikizlerde binde 27, üçüzlerde ise binde 62’dir.
Çoğul Gebelik Olması durumunda Bu Bebeklerin Kaç Tanesinin Doğacağı Kararını Kim Veriyor?
Prof. Dr. Faruk Buyru: Çoğul gebelik oluştuğunda, bu durumun riskleri ailelerle tekrar tartışılıp karar aileye bırakılıyor. Genel görüş ikizin devanı etmesi, üç veya daha fazla bebek varsa bunların ikiye indirilmesi şeklindedir. Ancak ikinin teke indirilmesini isteyen aileler olduğu gibi, gebeliğin üçüz olarak devamını tercih edenler de var.
ilginc blog icin tesekkur