Televizyon izlemede özgün yöntemler
Televizyon izlemenin değişik yolları var mıdır? Herkesin kendine Özgü bir tarzı mı vardır, yoksa çocuklar çevrelerindeki büyüklerin televizyon karşısındaki davranışlarını taklit mi ederler? Yoksa bu, çocuklann yoğunlaşma derecesine ya da izledikleri programların türüne mi bağlıdır? Şu ana kadar yapılan araştırmalar okulöncesi dönemde televizyon izleme biçiminin yaşa göre değiştiğini göstermiştir.
Çocuklar iki-beş yaş arasında televizyonu gitgide artan bir dikkatle izlerler. Gene aynı dönemde çocukların program seçiminde cinsiyetlerine bağlı bir fark saptanmamıştır. Bazı araştırmacılar okulöncesi dönemde iiç tür televizyon izleme biçimi belirlemişlerdir. Birinci gruba televizyonla arasındaki bağı çevredeki kişilerle kurulan sosyal ilişkiler gibi kabul eden, yani “aktif’ bir biçimde televizyon izleyen çocuklar girer. Bunlar genelde hareketlidir; program sırasında soru sorar ve yorum yaparlar. İkinci gruba giren çocuklar televizyonu sessiz ve büyük bir dikkatle izlerler; bunlar müdahalelere kayıtsız kahr ve çevrede olanları fark etmez gibi görünürler. Üçüncü tür ise televizyonu oyunlarının temeli olarak kullanan çocuklannkidir. Bunlar her zaman hareketlidir; öteki nesnelerle oynarken arada bir televizyona bakarlar.
Anne ve babaların davranış da çocuklann televizyon karşısındaki tutumuna göre değişir: Birinci durumda çocuğa katılırlar, ikincisinde seyrekçe soru sorar, çocukla fazla ilgilenmezler, üçüncüsünde ise çocuğa eşlik ederler, ama bu birinci durumdaki kadar yoğun değildir. Ama ana babanın çocuğun tarzım ne kadar etkiledikleri ya da çocuktan ne kadar etkilendiklerini belirlemek zordur. Günümüzde bu etkileşmenin karşılıklı olduğu düşünülmektedir.