Sürekli Stresin Zararları
Sürekli (kronik) tepkiler: Uzun süren veya tekrarlayan olaylar karşısında görülen stres tepkileridir. Bu tür stresler hem işlevsel, hem organik bozukluklar meydana getirir.
Bir olayla ilk kez karşılaşan insanın etkilenme ve gösterdiği tepki farklı olur, olaydan etkilenme derecesine paralel olarak tepki gösterilir. İlk defa yakınını kaybeden bir insan, hem çok etkilenir hem de çok üzülür. Ama benzer olaylarla sık sık karşılaşan insanda zamanla “duyarsızlaşma” denir. Duyumsal olarak görülen duyarsızlaşma, psikolojik olarak da görülmektedir.
Alışma – duyarsızlaşma: Uzun süre aynı türden olay ve uyanların etkisinde kalan organizmanın durumdan etkilenme derecesinin azalması hem hormonal salgılarda hem de organizmanın etkilenme derecesinde azalma olur. Yani stresin yarattığı fizyolojik ve organik tepkiler zayıflar ve etkisi azalır. Buna “alışma”, Alışmaya rağmen sürekli stres organizmayı fizyolojik, organik ve psikolojik olarak etkiler. Organizmanın hem homeostatik dengesi hem de genel uyumu bozulur. Bedensel düzeyde bir yandan psikolojik hastalıklar ortaya çıkar, diğer yandan organizmanın bağışıklık sistemi zayıflar. Mikrobik ve organik hastalıklara karşı organizmanın direnci kırılır.
Alışmanın sürekli tepkilerdeki rolü nedir?
Psikosomatik hastalıklar, nedenleri psikolojik olan organik hastalıklardır. Bunların temelinde stres sonucu fizyolojik dengenin bozulması yatar. Sık sık bozulan ve kısa bîr süre sonra yeniden kurulamayan denge zamanla;
• Organik yapılarda yıpranma,
• Organların görev ve işlevlerini tam yerine getirememe,
• Organik sağlığın bozulmasının yarattığı stres biçiminde bir kısır döngü oluşturur.