Rama ve Yunan’da Tanrıçaların Farklılığı
Roma Mitolojisi ile Yunan Mitolojisi arasında, kadm kahramanların ve tanrıçaların bir farkı vardır: Yunan’daki tanrıçalar ve kadınlar, insanoğlunun seksüel hayallerini tatmin edici masallarla yüklüdürler. Roma Mitolojisi’ndeki tanrıçalar genellikle tabiatla, bitkilerle, çiçeklerle ve kadınların kendi problemleriyle (meselâ doğum vb.) ilgilidirler. Roma-Lâtin Mitolöjisi’nin Yunan’a göre yeni olmasının, Romalıların Yunan Mitolojisi’ni ayıklayarak benimsemiş bulunmalarının bunda rolü vardır denilebilir.
Germen Mitolojisi’nde en büyük ilahe Frigg’dir. Dünyanın kurucusu olarak da addedilen Odin’in karısı Frigg’in, gökte Folkwang adlı bir sarayı vardır. Harp melekleri ve ilaheleri olan Walkirilerin de pîri sayıldığından savaşta ölen kahramanları bu sarayda ağırlar Öteki dünyanın ilahesi ise Hel’dir ve ahlâksız işlerle iştigal eden ilâh Loki’nin kızıdır. Hel, masallarda, sadece hastalık ve ihtiyarlıktan ölenleri kabul eden, korkunç görünüşlü, başı sarkık, yüzünün yarısı siyah bir ilahe diye geçer.
Niks’ler veya Odin’ler de Germen Mitolöjisi’nin çok güzel kadınları olarak delikanlıları denizin dibine çekerler.Denizlerin hâkimi Aegirdi’nin karısı Ran ise kocaman ağıyla gemicileri tutar.
Yunan Mitolojisi’nde kadın konusu, ağırlıklı olarak kadının seksüelliğini işler, çoğu mitosta, kadına yaklaşma, sahip olma ve benzeri olaylar yer alır. Bu yüzden Yunan Mitolojisi’nde kadm, öteki mitolojilerden çok daha geniş bir yer tutuyor. Çünkü Yunan Mitolojisi, daha önce de temas ettiğimiz gibi hem en yalan zamanın mitolojisi oluşundan, hem zamanımıza orijinal kaynak bırakan tek mitoloji oluşundan ve kahramanlarının her birinin bütün özellikleriyle ve hattâ bütün aile efradıyla teferruatına kadar bilmişinden dolayı en zengin mitolojidir.
Yunan Mitolojisi’ndeki kadınları, değişik kaynakların taranması sonucu yapılan karşılaştırmaların ışığında şöylece sıralayabiliyoruz:
Gaia: Yunan Mitolojisi’nde bomboş ve sonsuz mekânın adı Khaos’tur. Bu mekândan ilk tanrıça Gaia olmuştur. Gaia, dağları, denizleri, gökyüzünü doğurur. Gaia’nın doğurduğu gökyüzü (yani Uranos) Yunan Mitolojisi’nde bütün tanrıların atasıdır.
Rheia: Kronos. Gaia’nın kızlarından Rheia ile (yani kendi kız kardeşi ile) birleşti, çocukları doğdu. Bu çocuklar Olimpos tanrılarıdır. Kronos, bu çocukları doğar doğmaz yiyerek kâinatın tek hâkimi kalmak arzusundaydı. Rheia, Zeus’a hamileyken, bu doğacak çocuğu da Kronos yemesin diye bir hile düşündü. Çocuk doğunca Kronos onu yemek için istedi. Rheia, Zeus’u sakladı, Kronos’a da çocuk diye bir taş yutturdu. Zeus’u Kronos’tan gizli olarak Girit adasında büyüttü.
Hera: Kronos ile Rheia’nm kızıdır. Zeus’un da hem kardeşi, hem karışıdır. Yunan Mitolojisi’ndeki tanrıçaların en güçlüsü olarak Hera’yı görmekteyiz. Kadınları koruyan, evlenmelerim sağlayan, ailevî geçimsizlikleri çözen, evlilikleri koruyan tanrıçadır. Hera, aynı zamanda Olimpos’un kraliçesi sayılır. Bütün diğer tanrıçalar ve tanrılar Zeus’a gösterdikleri saygıyı ona da göstermektedirler. Hera’mn sözü, Zeus gibi fırtınalara, bulutlara, şimşeklere, yağmurlara bile geçer. Zeus’un en gizli kararlarım Hera bilir. Çünkü Zeus ona bunları söyler, hattâ Hera’dan akü danışır. Hera’mn gözleri kocamandır. Mitolojide (inek gözlü) diye geçer. Sesi gür, kollan beyaz, boyu uzun.Hera’mn sesinin 50 adamın sesi kadar gür olduğu yazılır.
Hestia: Kronos ve Rheia’dan doğma en büyük kız, ocak ateşi tanrıçası Hestia’dır. Zeus’tan ebedî bakirelik isteyen Hestia, Apollon ve Poseidon’un evlenme tekliflerim geri çevirir. Hestia için ocak ateşi tanrıçası demiştik. Ocak ateşi, eski Yunan’da, tanrılardan yardım umanların başında toplandığı, adaklar adadıkları, kurbanlar kestikleri bir toplanma yeridir. Yemeklerden önce bu ateşin başında kurban kesilerek, Hestia’mn adı anılır.
Aphrodite: Aşk ve güzellik tanriçasıdır. Buradaki aşk, daha ziyade seksüel aşktır. İsmi köpükten olma mânâsım taşır. Efsanelere göre Aphrodite, Kronos’un kesilerek denize atılan tenasül uzvundan dökülen kanlardan oluşur. Bazen Afrodit’in adı Urania diye geçer, bu Uranos Kronos’tan olma (Yahut semaî aşkın ilahesi) mânâsım taşır.