Poligami
Poligami
Esas itibarîyle karı koca birliğine dayak sağlam aile yapısı gösteren Türk efsane ve destanlarında birden fazla kadınla evlilik (poligami) sözkonusudur. Yakut yaradılış destanında birden fazla kadın veya erkekle ilişki şu şekilde açıklanmaktadır.
Tanrı insan biçiminde yedi şekil yapmıştı. Hepsine can verip bunları yedi erkek yaptı. Bunlardan başka dört de kadın yaptı. Bu kadınları insan oğullarının dördü ile evlendirdi. Kadınsız kalan üç kişi bu halden memnun kalmayarak gidip Tanrı’ya dertlerini anlattılar. Tanrı bunlara ne cevap verdi, ne de kadın. Bunun üzerine bu üç erkek kadınların etrafında dolaşmaya başladılar. Ne oldu ise böyle oldu, insanoğlu vefasız oldu. Kadınların vefasızlığı da buradan gelirmiş. Daha sonra bu üç erkek de birer kadın bularak evlenmişler ve üç oğulları olmuş. Diğer dört insamn da birer kızı olmuş. Üç oğlan bu kızların üçü ile evlenmiş biri açıkta kalmış. Erkeklerden biri de ortada kalan bu kızı eşinin üzerine almış.
Çok kadınla evlenme âdeti böyle meydana gelmiş. Ama erkekler, bu ortada kalan kızı, ben alayım diye uğraşırken vefasız olmuşlar. Erkeklerin vefasızlığı da buradan gelirmiş.
Manas’ın üç hatunu vardır. Birinci eşi âdet ve geleneklere uygun şekilde evlendiği ve oğlunun annesi olan Kanıkey Hatun’dur. Diğer eşleri Altmay ve Ak Erkeç’le olan evliliklerinden belli belirsiz söz edilmektedir.
Köroğlu, Nigar Hanım’ın rızasını aldıktan sonra Perizat Hamm’la evlenir. Özbek rivayetinde Köroğlu Çembil dört peri kızı ve dokuz insan kızı ile evlidir.
Uygurca Oğuz Destanı’nda Oğuz Yer ve Gök tanrılarının kızlarıyla evlidir. Reşidettin Oğuznamesi’nde ise Oğuz Han’ın ölümünden sonra nikahlı kadınlardan doğan 24 çocuğa mirası paylaştırıldığı, odalıklardan doğanlara da bir şeyler verildiği kaydedilmektedir.
Türk destan ve efsaneleri incelendiğinde yukarıdaki örnekler ve diğer örneklerde poligaminin varlığı görülmektedir. Ancak nikahlı kadımn özellikle de birinci eşin taşıdığı önem ve fonksiyonu aşikârdır.