Mol Gebeliği

Çok hızlı bir şekilde fazla kilo almanı­za neden olan bir durumdur, bazen gestasyonel trofoblastik neoplazi (GTN) ve­ya hydaüform mol olarak adlandırılır. GTN’nin oluşumu, HCG düzeyleri kont­rol edilerek kolayca anlaşılır. (5. Hafta Bölümüne bakınız). Mol gebeliği ameli­yatla tedavi edilir.

Mol gebeliği durumunda, embriyo ge­nellikle gelişmez. Anormal plasenta do­kusu olan diğer doku büyür. En çok gö­rülen belirtisi, ilk trimesterda olan kana­madır. Bir diğer belirtisi, anne adayının ve hamilelikte olması gerektiği noktanın birbiriyle uyumsuz olmasıdır.

Henüz ha­mileliğin ortasında kadın çok kilo almış olur. Sürecin yüzde yirmi beşinde çok az kilo alır. Aşırı mide bulantısı ve kusma diğer semptomlardır. Yumurtalıklarda kist oluşabilir.

Molar bir hamileliğe teşhis koymanın en etkili yolu ultrasondur. Ultrason gö­rüntüsü “kar yağdı manzarası” görünü­mündedir. Molar hamilelik, kanamanın ve rahimdeki hızlı büyümenin nedenini belirtmek için, hamileliğin başında ultra­son muayenesi yapıldığında ortaya çıkar.

Molar hamilelik teşhisi konulduğun­da, genellikle en kısa sürede kürtaj yapı­lır. Molar hamilelik yaşandıktan sonra, tamamen sona erdiğine emin olana ka­dar etkili bir doğum kontrol yöntemi kullanılmalıdır. Doktorların çoğu, tekrar hamile kalmadan önce en az bir yıl gü­venilir doğum kontrol yöntemleri kulla­nılmasını tavsiye eder.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ
kadın sitesi kategoriler