Menopoz Nedir

Menopoz, kadınlar için yeni, genellikle,özgürleştirici ve güçlendi­rici bir yaşam evresinin başlangıcıdır. Yumurtalıkların ve dolayısıy­la da menstrual periyotların döngüsel işlevinin sona ermesini işa­ret etse de, yaşamın 30-40 yıl ve hatta daha uzun sürebilecek ye­ni bir evresine doğal bir geçiştir.

Aşağı yukarı kırk yıl boyunca her ay (hamilelik dönemi hariç) bir yumurta besleyip attıktan sonra, yumurtalıklarınız üreme cephesindeki faaliyetine son verir. Orta­lama bir Amerikalı kadının menopoza girme yaşının 51 olduğu düşünülürse, çoğumuz hayatımızın üçte birinden fazlasını meno­poz sonrası evrede geçireceğiz demektir. Menopoza götüren hormonal değişikliklere ilişkin semptomlar 10 yıl öncesinden kendi­lerini göstermeye başlayabilir.

menopoz

Perimenopoz,menopozdan önceki, doğurganlığın azaldığı ve menstrual döngünün düzensizleştiği dönem ile son âdet kanamasından son­raki ilk yılı kapsar. Perimenopoz, kadından kadına büyük farklılık­lar gösterir. Ortalama olarak üç ila dört yıl sürer, ancak son mens­trual periyottan birkaç ay öncesine sıkışabileceği gibi on yıla kadar da yayılabilir.

Bazı kadınlar -sıcak basmaları ya da ruh halindeki dalgalanmalar nedeniyle kendilerini dayak yemiş gibi hisseder, ağır âdetler ya da uykusuzluk nedeniyle perişan olur, bazıları ise sıkına yaratan semptomlar yaşamaz. Menstrual periyotlar birden bire kesilebilir, yıllarca düzensiz de devam edebilir.

Hamile kalmayı planlayan biri için doğurganlığında gerilemey­le karşı karşıya kalmak önemli bir mesele olabilir. Hamile kalmayı istemeyenler için bile asıl menopozdan önce meydana gelen sıcak basmaları ve düzensiz âdetler gibi menopoz habercileri sarsıcı ola­bilir.

Size neler olduğunu aydınlığa çıkarmak için, semp­tomlarınızın temelinde yatan orta yaş hormonal değişikliklerine bakmak gerekir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ
kadın sitesi kategoriler