Manas Destanı
Manas Destanı
Manas Destanı’nda Manas’ın evlenmesi şöyle anlatılmaktadır: il içinde çok sözü geçen gök sakallı Mengdi Bay isimli bir kişi vardı. Mengdi Bay bir gün Manas’ın babası Yakup Han’a gelerek şunları söyledi: “Bilir misin, Temir Han isimli bir han vardır, yemeğinde tuzu çok, zengin bir insan. Temir Han’ın Kamkey adlı bir kızı var, bu kızın kolları adeta zırh gibidir. Bence Manas’a tek lâyık kız bu olsa gerek, gel bu kızı isteyelim.”
Manas’ın babası Yakup Han bu evliliği uygun görerek Mengdi Bay’ı Temir Han’a gönderir. Mengdi Bay’ın teklifini Temir Han hoş karşılamaz ve ona şöyle der: “Ey ala gök sakallı Mengdi Bay, sen soylu biri değilsin. Sen köle doğmuş bir kulsun. Ben kullarla işe girişmem.
Benim konuşacağım kişinin sol yanında yoldaşlar (yoro) sağ yanında yiğitler (çoro) bulunmalıdır. Yakup Han’ın eğer böyle bir yoldaş ve yiğitleri varsa, başına giyecek börkü varsa, etrafında gözü pek alpları varsa, kuvveti ile gelsin kızımı benden kendisi istesin.”
Mengdi Bay, Temir Han’ın söylediklerini Yakup Han’a nakledince Yakup Han Temir Han’dan kızı Kanıkey’i istemek üzere yola çıkar. Yakup Han, Temir Han’ın otağına vardığında ondan kızım ister, oğlu Manas’a Kanıkey’den daha münasip bir kız bulamadığım söyler. Yakup Han son olarak “Tuzunu gel pahalı sat, kızı Manas’a vaad et” deyince Temir Han çok kızar, şöyle bağırır: “Manas, henüz daha kan döktü, baş aldı mı ki?” Bunu duyan Yakup Han yerinden fırlar, “Manas’ın kırmızı savaş bayrağını açıp dağlar gibi yürüdüğünü, fırtınalar gibi kükrediğini, yurtlar basıp iller aldığım duymadın mı?” diye bağırır. “Kızını vermezsen, elbette biz savaşır ve kızını harp ganimeti olarak elinden alırız” der.
Yakup Han öfkeyle yurduna döndükten sonra Temir Han beğlerini etrafına toplar ve onlara Yakup Han’a aralarında geçen konuşmayı nakleder. Beğler, Manas’m savaşçı ve kuvvetli olduğunu Kamkey’in güzellikle verilmediği takdirde kızı ve kızla beraber kavmin pek çok şeyini götüreceğini söylerler.
Yakup Han, yurduna döndüğünde oğlu Manas’ı yamna çağırır, “Oğlum, kırk yiğidini ardına al, Alman Bet’i de yamna al, git kendi işini kendin gör” der.
Bunu duyan Manas atlanır, pulatlanır ve maiyetiyle birlikte yola çıkar. Temir Han, Manas’m 40.000 kişilik bir orduyla geldiğini haber alınca onunla savaşmaktan vazgeçer. Manas ile ordusunun ağırlanmasını ve düğünün yapılmasını emreder.
Manas’ın evlenmesiyle ilgili bu bölümde kız ve erkek babalarının çocuklarının evleneceği kişilerde aradığı vasıflar açıkça ifade edilmektedir, iki taraf da birbirlerinde ekonomik ve sosyal yönden eşitlik istemenin yamnda çocukların güçlü olmaları ve evlenecek çağa gelen kişilerin kendilerini savaşarak da ispat etmeleri gerektiği ifade edilmektedir. Yakup Han’ın ve Temir Han’ın davranış ve sözleri çocuklarına verdikleri değeri göstermesi bakımından önemlidir. Manas, erkek çocuk olarak babası için ne kadar önemli ise Kamkey de kız çocuk olarak babasının indinde o derece değerlidir. Çağm gereklerine uygun olarak bahadırlığını ispat edip etmediğim bilmediği bir erkeğe kızım emanet edememektedir.