Kadınlarda Vaginal Akıntılar

Kadınlarda vajinal akıntılar iki nedene bağlı olarak meydana gelir. Bulaşma veya enfeksiyona bağlı meydana gelen akıntılar ve fizyolojik akıntılar olarak ikiye ayrılır.

Bulaşma yoluyla (tricomonas, herpes, mantar, klamidia, üreaplazma, gardmenella) akıntıları meydana gelir. Herbirinin kaynaklandığı enfeksiyon nedenine göre tipik akıntı özellikleri vardır.

Tricomonas Akıntısı: Bol, yeşilimsi sarı, köpüklü ve kötü kokuludur. Herpes Virüsü: Bol, beyazımsı hafif şeffaf akıntı mevcuttur.

Mantar enfeksiyonları: Akıntı tipiktir. Kaşıntının yanında boy, peynirsi beyaz akıntı mevcuttur.

Klamidia enfeksiyonları: İltihaplı koyu sarı akıntı vardır. Rahim ağızı kızarık ve hassastır.

Gardnerella Akıntısı: Tricomonasa benzer, kokuludur sarımsı yeşil renktedir. Ama tricomonas gibi köpüklü değildir.

Bu saydığımız akıntılar bulaşma yoluyla meydana gelir. Bir tek mantar enfeksiyonları vücut direnci düşük olduğu zamanlarda ortaya çıkar ve direnç düştükçe tekrarlayıcı özelliktedir.

Yukarı

Akıntı Tedavisi

Hepsinin tedavisi farklıdır. Enfeksiyon etkenine göre tedavi etmek gerekir. Bazen tanı konulamayan akıntılarda vaginal kültür yaptırmak gerekebilir. Kültürde E. Coli, stafilokoklar ve streptokoklar da üretilebilir. Bu durumda antibiogram yaptırıp dirençli ve hassas antibiotikler tespit edilip antibiotik tedavisine başlanabilir.

Tekrarlayıcı mantar enfeksiyornları son derece rahatsız edici ve yaşam kalitesini düşüren etki gösterir. Kullanılan antimikotikler (mantara karşı ilaçlar) pek faydalı olmaz. Mantar enfeksiyonu tekrarlar durur. Bu durumlarda ‘borik asit’ mucize yaratabilir. Son derece basit ve maliyeti düşük bir tedavidir.

Yukarı

Fizyolojik Akıntılar

Gebelikte ve periyodik adet süresince çeşitli dönemlerinde artar. Gebelikte vagina duvarlarında hormonların etkisiyle hücre çoğalması meydana gelir. Kadifemsi kalın bir tabaka halini alır. Bu epitel döküntüleri normaldan fazla akıntı olarak algılanabilir. Halbuki, bu tamamen normal akıntının fazlalaşmış halidir. Yanlız gebelikte zaman zaman vücut direncinin düşmesine bağlı olarak mantar enfeksiyonları ortaya çıkabilir. O zaman mantar enfeksiyonu tespit edilirse, gebeliğe zararsız antimikotiklerle (mantara karşı ilaçlarla) tedavi edilebilir.

Periyodik adet düzeni hormonal değişimlerine bağlı olarak zaman zaman akıntının rengi ve miktarı değişebilir ve fazlalaşma gösterebilir. Bu akıntılar tamamen kokusuz ve renksizdir. Ve araştırıldığı zaman hiçbir enfeksiyona rastlanmaz. Kendi kendine düzelir.

Çocukluktan cinsel olgunluğa geçiş döneminde de fizyolojik akıntı fazlalaşır. Hormonal aktivitenin başlamasına bağlı olarak vajinal epiteldeki döküntüler akıntı gibi angılanabilir ve panik yaratabilir. Bunlar tamamen fizyolojik olaylardır. Hiçbir tedaviye gerek yoktur.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ
kadın sitesi kategoriler