Hamilelikte Sigara içmek
Sigara içmenin hamilelik üzerinde zararlı etkileri vardır. Günde 20 tane sigara (bir paket) içen hamile bir kadın tütün dumanının, ortalama bir hamilelik sırasında 11.000 kereden fazla içine çekmiş olur! Siz sigara içtiğinizde bebeğiniz de sigara içmiş olur. Bununla demek istediğimiz, sigara dumanının plasentadan geçip bebeğinize ulaştığıdır. Yeni bir araştırma, böyle bir durum olduğunda, bir bebeğin annesinden çok daha yüksek oranda nikotin konsantrasyonuna maruz kaldığını göstermiştir. Bu yüksek konsantrasyon, bebeğin doğumundan sonra da nikotin alımının sürmesine neden olabilir.
Nicoderm Bandı, Nîcorette Sakızı ve Zyban
Birçok araştırma, hamilelik döneminde sigara içmenin zararlı etkilerini ortaya çıkarmıştır. Sigarayı bırakmak için yardımcı bir araç, örneğin bant, sakız ve sigarayı bırakma hapı kullanıp kullanamayacağınızı merak ediyor olabilirsiniz. Bu üç aracın fetal gelişim üzerindeki kesin etkileri bilinmemektedir.
Solukla içeri çekilen bir araç olan Ni-cotrol, bir geniz spreyi, sakız veya bant sigarayı bırakmak için yaygın olarak kullanılır. Nicotrol, Nicoderm ve Nico-rette marka isimleriyle aynca yaygın olarak satılır. Bütün Nİcotrol ilaçları nikotin içerir ve bunların hamilelik döneminde kullanılmaları önerilmez.
Zyban (bupropion hidroklorik), sigarayı bırakmaya yardımcı olmak için nikotin içermeyen, ağız yoluyla kullanılan bir ilaçtır. Bu ilaç, aynca antidepresan Wellbutrin veya Wellbutrin SR olarak da satışa sunulur. Hamile kadınların Zyban kullanmaması önerilmektedir.
Hamileyseniz, araştırmacılar sakız, bant veya haplardan kaçınmanızı önerirler. Eğer sorularınız varsa bu konuyu doktorunuzla görüşünüz.
Tütün dumanı; nikotin, karbonmonoksit, hidrojen siyanür, katran, reçine ve bazı kansere neden olan etmenler (karsinojen) gibi birçok zararlı madde içerir. Bu maddeler tek başına veya hep birlikte gelişen bebeğinizin alacağı zararlardan sorumlu olabilirler.
Bilimsel kanıtlar, hamilelik döneminde sigara içmenin bebeğin ölüm riskini veya zarar görme riskini artırdığını göstermiştir. Sigara İçmek, bir kadının B ve C vitaminleri ve folik asit emilimini engeller. Folik asidin olmaması nöral tüp defektleri ile sonuçlanabilir ve anne adayında hamileliğe bağlı komplikasyon riskini artırır.
30 yıldan uzun bir süredir, sigara içen annelerin bebeklerinin hemen hemen 200 gr. az kiloyla doğduklarını biliyoruz. Bu yüzden sigara paketlerinde hamileyken sigara içmek konusunda kadınlara yönelik bir uyan bulunmaktadır. Azalan doğum kilosu doğrudan anne adayının içtiği sigara sayısı ile bağlantılıdır. Eğer anne diğer hamileliklerinde sigara içmezse bu etkiler diğer bebeklerinde görülmez. Sigara içmek ve fetal gelişimin azalması arasında doğrudan bir ilişki vardır.
Büyümekte olan bir bebek annesinin sigara içmesinden çok fazla etkilenir. Sigara içmek, plasentadaki kılcal damarlann tıkanmasına neden olur; kılcal damarlar bebeğe kan, oksijen ve diğer besin maddelerini taşır. Kılcal damarlardaki bu daralma, bebeğinizin sizden aldığı besinin azalmasına neden olabilir, bu da düşük kilolu ve boy açısından kısa bebeklerin doğmasına neden olur.
Hamileyken sigara içen annelerin çocuklarının, sigara içmeyen annelerin çocuklarına göre, daha düşük IQ seviyesine sahip olduğu ve okuma zorluğu oranının daha yüksek olduğu gözlemlenmiştir. Minimal – beyin – disfonksiyon sendromu (hiperaktivite) oranı da hamileyken sigara içen annelerin çocukları arasında daha yüksektir.
Hamileyken sigara içmek, düşük yapma ve fetal Ölümü veya bebeğin doğumdan sonra kısa bir süre içinde ölme riskini artırır. Risk ayrıca, hamile kadının içtiği sigara sayısıyla da doğrudan ilişkilidir. Risk, günde bir paketten fazla sigara içen kadınlarda % 35 oranında artar.
Sigara içmek ayrıca, bir anne adayındaki ciddi komplikasyonların oranını da artırır. Bunun bir örneği, 33. Hafta bölümünde detaylı olarak ele alınan plasentanın erken ayrılması olayıdır. Plasentanın erken ayrılması riski, orta düzeyde sigara içenlerde hemen hemen % 25 ve çok sigara içenlerde % 65 ‘ten fazla oranda artar.
Plasenta previa da (önde gelen plasenta) (35. Hafta bölümünde ele alınmıştır) sigara içenler arasında daha çok ortaya çıkar. Bu oran, orta düzeyde sigara içenlerde % 25 ve çok sigara içenlerde % 90 artar.
Ne yapabilirsiniz? Yanıt kolay gibi görünür ama değildir -sigarayı bırakın. Daha gerçekçi ifadelerle, hamilelik döneminde sigara içen bir kadın, hamilelikten önce veya hamilelik döneminde sigarayı azaltmak veya bırakmak yoluyla kendisine ve bebeğe birçok yarar sağlayacaktır- aynı şekilde gelişen bebeği de. Bazı çalışmalar, pasif içici (sigara içilen ortamdaki sigara dumanına maruz kalan) olan ancak sigara içmeyen bir kadının ve karnındaki bebeğin nikotin ve diğer zararlı maddelere maruz kaldığını göstermektedir. Belki de hamilelik ailedeki herkesin sigarayı bırakması için iyi bir motivasyon aracı olarak yarar sağlayabilir.
ben şu an 2 aylık hamileyim hamilelikten önce günde 8 tane sigara içerdim şimdi günde 3 düşürdüm ve hedefim bırakmak ama bunu hemen yapamıorum çünkü agrasifleşiyorum bir tanede kızım var ayrca sinir tedaviside gördüm daha önce şimdi canım sigara istedikçe sinirlerim taban yapıyo ve kızıma sataşıyorum çevremdeki sorunlarda beni zorluyo bu konuda daha önce bırakmıştım 1 sene kadar ama o zaman bekardım ve çok kolay oldu şimdi o kadar kolay olmuyo bu konuda ne yapabilirim
SLM BEN 10 HAFTALİK HAMİLEYİM VE SİGARA İÇİYORUM AMA GÜNDE İKİ TANE YANDA ÜÇ TANE ACABA BİR ZARARİ OLURMU CVP BEKLİYORUM
slm ben ilaydanur 33 haftalık hamileyim günde 1 paketten fazla sigara içiyorum içmediyim zamanda rahatsız oluyorum ne yapmalıyım
Bebeğinizin sakat hasta problemli olma riskini alabiliyorsaniz, kendi bebeginizi zehirlemekten cekinmiyorsaniz, vicdanınız bunu kaldırabilirse sigara içmeye devam edin. Bebeginizi dusunuyorsaniz, sigara bir yana çay kahve bile icmemelisiniz. Bebeğinizin ihtiyacı olan vitamin mineralleri yok ederek bebek gelişimini engelliyor. Bende sigara içiyordum, hamile olduğumu öğrenince bıraktım, bazen canım çok istiyor, özellikle sinirlendigimde kriz geçiriyormus gibi hissediyorum. Bebeğimin sağlığını düşünerek Sakinlesmeye çalışıyorum.