Hamilelikte Kalp Hastalığı ve Riskleri
Gebelikteki Riskler
GebeliÄŸin kalbinizde yaratacağı etki, altta yatan kalp hastalığınıza baÄŸlıdır. HaÂmilelikte, kalbinizde ara sıra ortaya çıkan ekstra atımlar önemsizdir ve kalbiniÂzin saÄŸlığını tehdit etmez.
Ancak! EÄŸer kalp hastalığınız varsa, ölü doÄŸum ve düşük yapma ile prematüre bebek doÄŸurma riskleri artar. Sizde konjestif kalp yetmezliÄŸi varsa, artan kan miktarı ile birlikte durumunuz kötüleÅŸebilir. Çünkü kalp yetmezliÄŸinde kalbiniÂzin kanı pompalama gücü zaten düşüktür ve organlara gerekli kanı ulaÅŸtırmakÂta güçlük yaÅŸar. Çok nadir de olsa, gebeliÄŸinden önce bilinen kalp damar hastaÂlığı olmayan gebe, kalp krizi geçirebilir.
DoÄŸumsal kalp hastalığınız varsa, bebeÄŸinizde de görülme riski artar. Özellikle aort koarktasyonu (aort damarı darlığı) ve aort kapağı stenozu (aort kapağı daÂralması) , en sık genetik geçiÅŸ görülen durumlardır.
Yapay kalp kapağınız ya da kalp kapaklarınızda bir sorun varsa gebelik sizde endokardit geliÅŸimine neden olabilir. Endokardit, kiÅŸinin saÄŸlığını ciddi oranda tehlikeye atan, kalp kapakları ve çevresindeki dokularda meydana gelen bir enÂfeksiyondur. Burada üreyen mikroplar vücudun diÄŸer alanlarına da kan yolu ile bulaÅŸabilir.
Bazı kalp hastalıkları anne ve bebeğin sağlığını ciddi anlamda tehdit edebilir.
• Ağır pulmoner hipertansiyon
• Ağır mitral kapak darlığı
• Marfan sendromu
• Eişenınenger sendromu
• Ağır aort kapak darlığı
• Siyanotik kalp hastalığı
Bu hastalıklara genel tedavi yaklaşımı cerrahidir. Risk çok büyükse, doktorunuz gebeliÄŸe izin vermek istemeyecektir. Åžunu bilmek gerekir ki, birçok kalp hastaÂlığı beraberinde yüksek tansiyonu ve böbrek ile göz gibi organlarda fonksiyon bozukluÄŸunu beraberinde getirebilir. Dokuların oksijenlenmesi azaldığı için hem sizin saÄŸlığınız hem de bebeÄŸinizin geliÅŸimi olumsuz yönde etkilenebilir.
İlaç Kullanımı
Öncelikle, birçok ilacın gebelikte kullanımının riskli olduÄŸunu belirtelim. Var olan kalp hastalığınızı kontrol altına almak için bir tedaviye ihtiyaç duyuyorsaÂnız, doktorunuz, bebeÄŸinize zarar vermeyecek ilaçlarla mümkün olan en az dozÂdaki tedavi yöntemini önermek üzere sizinle konuÅŸacaktır. Bu tedaviyi tamamen tarif edildiÄŸi gibi uygulamanız gerekmektedir. Tedaviyi kendi isteÄŸinize göre yaÂrıda bırakmamalı veya verilen dozu deÄŸiÅŸtirmemelisiniz (bu nokta çok önemli!).