Hamilelikte Egzersiz Bebeğinizin Gelişimini Nasıl Etkiler?
Egzersiz, birçok kadın için yaşamın önemli bir parçasıdır.
Düzenli egzersiz bazı tıbbi problemlerin ortaya çıkma riskini azaltır; kardiyovasküler hastalıklar, osteoporoz (kemik erimesi), depresyon, âdet öncesi gerginlik sendromu (PMS) ve obezite (şişmanlık) bunlara dahildir.
Hamilelikten önce, hamilelik döneminde ve hamilelikten sonra seçebileceğiniz birçok egzersiz türü vardır. Her birinin kendi avantajları vardır. Aerobik egzersiz, formda kalmak isteyen kadınlar arasında çok yaygındır. Kas geliştirme egzersizleri de bedeni kuvvetlendirmek ve gücü artırmak için yaygın olarak başvurulan bir yoldur. Hamile kadınlar için uygun egzersiz seçimleri, hızlı yürüme, sabit bisiklet, yüzme ve hamile kadınlar için özel olarak hazırlanan aerobik egzersizleri kapsar.
Aerobik Egzersiz
Kardiyovasküler sağlık için aerobik egzersiz yapmak en iyisidir. Haftada en az 3 kere, dakikada 110 ila 120 kalp atışını sabit tutarak, en az 15 dakika sürekli egzersiz yapmalısınız. Bir dakikada 110 ila 120 kalp atışı oranı, farklı yaşlardan insanlar için yaklaşık bir hedeftir.
Eğer hamilelikten önce aerobik egzersiz yaptıysanız, biraz daha düşük bir seviyede aerobik egzersize devam edebilirsiniz. Eğer bir sorununuz varsa, kanama veya erken doğum gibi, başka bir program seçmek zorunda kalacaksınız.
Hamilelik sırasında bedensel zindeliği artırmak için yorucu bir aerobik egzersiz programına başlamak akıllıca değildir. Eğer hamilelik öncesinde düzenli egzersiz yapmıyorsanız„ yürüme ve yüzme büyük olasılıkla sizin için iyi olacaktır.
Herhangi bir egzersiz programına, bağlamadan önce doktorunuzla görüşün. Mevcut kondisyonunuza ve egzersiz alışkanlıklarınıza göre birlikte uygun bir program hazırlayabilirsiniz.
– Kas Güçlendirme
Bazı kadınlar kaslarını güçlendirmek için egzersiz yaparlar. Bir kası güçlendirmek için, kaslarınızın kasılması gerekir. Üç farklı türde kas kasılması vardır -izotonik, izometrik ve izokinetik. İzotonik egzersiz, gerilme arttıkça kasın kısalmasını gerektirir, örneğin ağırlık kaldırdığınızda olduğu gibi. İzometrik egzersiz kasın gerilim oluşturmasma neden olur ama uzunluğunu değiştirmez, örneğin sabit bir duvarı iterken olduğu gibi. İzokinetik egzersiz ise, kasın sabit bir hızla hareket etmesiyle oluşur, yüzdüğünüzde olduğu gibi.
Kalp ve iskelet kasları genellikle aynı anda güçlendirilemez. İskelet kaslarını güçlendirmek fazla ağırlık kaldırmayı gerektirir ama kalp kaslarını güçlendirmek için bu fazla ağırlıkları yeterince uzun süre kaldıramazsınız.
Ağırlık kaldırma egzersizi, osteoporozdan kaçınmaya yardımcı olmak için artan kemik yoğunluğunu geliştirmenin en etkili yoludur. Egzersizin diğer avantajları, esneklik, koordinasyon, ruhsal durumun iyi olması ve çevikliktir. Egzersizden önce ve sonra kasları esnetme ve ısınma esnekliğinizin artmasına ve yaralanmalardan sakınmanıza yardımcı olur.