Gök Tanrıçaları
Nyks: Hessiodos, Nyks’i Khaos’un yani “kâinatın ilk sahibi”nin kızı olarak masallarına konu ettiği Nyks’in kozmik bir tanrıça olduğunu yazar. Aynı zamanda onun geceyi temsil ettiği bildirilir.
Selene: Ay tanrıçası Selene, mitolojik tablolarda ve vazo resimlerinde, başı sisler içinde, elinde meşale, yürümekte olan bir at veya inek üstünde tasvir edilmiştir. Büyücü kadınlar da onun adım sık sık kullanmışlardır.
Bendis: Yunan’da gök cisimlerine tanrı olarak inanmak, sonraları adet olmuş.Doğu kaynaklı olan gök cisimlerinenış, mitolojinin içine sonradan giroluyor. Mitolojiye sonradan giren taçalardan biri de yine ay tanrıçası olabilinen Bendis’tir. M.Ö. 429’da AtinPerikles devrinde ismi geçmektedir.
Pleiad: Türk edebiyatında güzel deyim olarak kullanılan “Yedi KanSüreyya” (yani Ülker yıldız kümesi)tolojide yine kolaycı bir yakıştırmaşahıslandırılmıştır. Bu yedi yıldızınbiri bir tanrıça olarak anılmış, bu taçaların adma Pleiadlar denilmiş. 7 ad şunlar: Alkyone, Merope, KelaElektra, Astrope, Taygete, Maia…
Hyad: Dienizos’a dadılık yapan iki Hyadlar deniliyor. Atlas’ın kızları Zeus, onların süt analığı va dadılık Müzler, (Dokuz Sanat ve Bilim Tanrıçası)yıldız yapmış. Boğa burcunun yanına konulan bu iki yıldız görüldüğü zaman fırtına ve yağmur olurmuş.
İris: Ebemkuşağı tanrıçası İris, çabuk hareket edebilen, kanatlı, gökle yeri birbirine bağlayan, dünyanın bir ucundan ötekine fırtına gibi giden, deniz diplerine bile inebilen maharetlere sahip. İris’e bu görevi Zeus ve karısı Hera vermiş. İris de elinden Hermes’inki gibi tanrılar elçisine has bir asa taşırmış.