Eş Seçiminde Kadınlar
Eş Seçiminde Kadınlar
Eş seçiminde erkek kadar kadın da söz sahibidir. Evlilikte kadının iradesini gösteren bir başka örnek de Köroğlu Destanı’nda bulunmaktadır, ivaz Han, Türkmen çadırı önünde Ahmet Serdar’ın kızım görür, kızı beğenir ve evlenmek ister. Kız, kim olduğunu sorunca “Kuroğlu’nun oğluyum” der. Kız “Kuroğlu’nun oğlu yok, senin kim olduğun belli değil. Köle gibi bir şeysin ben sana varmam” der.
Eş seçiminde kadınlar da erkekler de kendi ailelerinin yaşama seviyesine uygun eşleri tercih etmenin yamnda fikren anlaşmayı da istemektedirler.Reşideddin tercümesinde bulunan Oğuz Destam’nda Oğuz, her türlü ilim ve hünerde, ok atmada, kargı kullanmada, kılıç çalmada ve bilgi hususunda âleme ün saldıktan sonra babası Kara Han, Oğuz’u amcası Küz Han’ın kızı ile nişanladı. Oğuz, bu kadım evine getirdi, onu Tanrı’ya imana çağırdı. Kız kabul etmeyince Oğuz da onunla beraber olmayı reddetti. Kara Han oğlunun bu kızdan hoşlanmadığını anlayınca bu sefer Oğuz’ u diğer kardeşi Kür Han’ın kızı ile evlendirdi. Oğuz bu kızı da imana çağırdı. Bu kız da Oğuz’un inancını paylaşmayacağım söyleyince Oğuz bu kızla da alâkasını kesti.
Kara Han, oğlunun her iki kızdan da hoşlanmadığım anlayınca bu sefer ona küçük kardeşi Or Han’ın kızını istedi. Bir gün Oğuz avdan dönerken bu kız ile karşılaştı ve ona şöyle dedi: “Eğer dediklerime uyar, onları kabul edersen seni zevceliğe alırım, yoksa öteki gelinler gibi senden uzak dururum”. Kız, “Ben senden bir parçayım, her ne emredersen ona baş eğer, itaat ederim. Küpenin bulunduğu yer bana kulak, saçlarını tutan çemberin bulunduğu yer bana baştır” diye cevap verdi. Oğuz bu kızla evlendi, ikisi de birbirlerine çok bağlıydılar.
Devrin geleneklerine uygun olarak bahadırlığını ispatlayan erkek evlenme hakkına sahip olmaktadır. Manas, Beyrek, Kan Turalı, Oğuz, Semetey önce ok atmada, kılıç kuşanmada, ata binmede ve güreş tutmada üstünlüklerini ispat etmişler, hünerli birer yiğit oldukları çevreleri tarafından kabul edildikten sonra kendilerine münasip eş bulunmuştur. Kamkey, Bam Çiçek, Selcen Hatun, Or Han’ın kızı, Ayçörek bu ünlü yiğitlere lâyık birer eş olarak görülmüşlerdir. Yetişme tarzları, hünerleri, dünya görüşleri, güzellikleri ve vefaları ile destan ve efsane kahramanlarının yüklerini paylaşmış, onlara destek olmuş, zaman zaman yol göstericilik ve sezgileriyle onları tehlikelerden korumuşlardır.
Her biri destan kahramanları yiğitler kadar şahsiyetli, güçlü, mensup oldukları toplum tarafından sevilen ve sayılan önemli kadın karakterlerdir.