Doğumun Yakın Olduğunu Gösteren İşaretler Nelerdir?

Doğumun yakın olduğunu gösteren işaretler: Şu belirtilere dikkat etmek gerekir;

Hafifleme: Doğum yapma tarihiniz yaklaştıkça bebeğinizin leğen kemiğinizin içine iyice yerleştiğini hissedersiniz. Bu doğal aşamaya hafifleme denir. Hafiflemeyi siz de fark edersiniz. Karnınızın görünüşü değişebilir. Göbeğiniz biraz daha aşağı inmiş, dışarı doğru yatmış gibidir. Diyaframınız üzerine daha az baskı olduğundan nefes almanız kolaylaşmıştır. Bebeğin leğen kemiğine inerken aldığı pozisyon ve ağırlığı yüzünden bu sefer de idrar torbanız üzerindeki baskı artmıştır. Bebeğiniz leğen kemiği tabanına çarptıkça şiddetli sancılar hissedebilirsiniz. Ağırlık merkeziniz yer değiştirdiğinden dengeniz biraz bozulabilir. Bebeğinizin indiğini hissetmez ya da fark etmezseniz, merak etmeyin. Bazı kadınlar, özellikle de bebeğini zaten aşağıda taşıyanlar, bu değişimi yaşamayabilir. Birinci gebeliğin aksine, sonraki gebeliklerde hafifleme genellikle daha geç meydana gelir. Bebek doğum sancıları başlamadan birkaç saat önce, hatta doğum sancılan sırasında bile inebilir.

doğum blirtileri ve anıBraxton Hicks kasılmaları: İkinci ve üçüncü üç aylık dönemlerde arada bir gelen ağrısız kasılmalar olabilir. Rahminiz bir gerilip bir gevşiyor gibidir. Elinizi karnınızın üstüne koyduğunuzda, bunu daha kolay fark edebilirsiniz. Bu yalancı doğum sancılarına Braxton Hicks kasılmaları denir. Bunlar, vücudunuzun gerçek doğumdan önce yaptığı ısınma hareketleridir. Rahminiz kendisini bekleyen büyük görev için güç toplamak üzere kas kitlesini çalıştırır. Doğum yapma tarihiniz yaklaştıkça, bu kasılmalar genellikle şiddetlenir ve bazen de ağrılı olur.

Nişan gelmesi: Gebelik boyunca rahim ağzı kaim bir mukoza tıkacıyla tıkalıdır. Rahme bakterilerin girmemesi ve enfeksiyon kapmaması için bu tıkaç vajinayla rahim arasında engel vazifesi görür. Doğum süreci başlamadan birkaç saat, gün ya da hafta önce bu tıkaç açılır ve nişan gelmesi denen olay yaşanır. Vajinanızdan az miktarda kan bulaşmış, kahverengimsi bir mukozanın geldiğini fark edersiniz. Bazı kadınlar bunu hiç fark etmeyebilir. Nişan gelmesi vaktin yakın olduğunun habercisi olabilir ama doğuma bir hafta ya da daha fazla kalmış da olabilir.

Doğum sürecinin başladığına dair belirtiler: Doktorların anne adaylarından en sık duyduğu sorulardan biri “Doğum sürecinin başladığını nasıl anlayacağım?”sorusudur. Anne olan arkadaşlarınız size “bilirsin işte” diyeceklerdir ama bu cevap sizi pek de rahatlatmaz. Belli belirsiz bazı işaretler doğum sürecinin başladığının işaretidir ama esas sancılardır doğumun başladığını haber veren ve on-lan hissetmemek imkansızdır.

Rahim ağzının incelmesi ve yumuşaması:
Doğum sürecinin başladığını gösteren belirtilerden biri doğuma hazırlık olarak rahim ağzının incelmesi ve yumuşamasıdır. Doğum süreci ilerledikçe 2,5-3 cm kalınlığında olan rahim ağzı yavaş yavaş kağıt kadar incelecektir. İncelme yüzdelerle ifade edilir. Eğer doktorunuz %50 incelme var diyorsa, bu rahim ağzınız özgün kalınlığının yansı kadar oldu anlamına gelir. Rahim ağzınız %100 inceldiyse, tamamen incelmiş ve doğuma hazır demektir.

Rahim ağzının açılması: Doktorunuz size rahim ağzınızın açılmaya başladığını da söyleyebilir. Rahim ağzının açılması santimetreyle ifade edilir. Rahim ağzı doğum süreci sırasında O’dan 10 cm’ye kadar açılır . Rahim ağzının incelmesi, yumuşaması ve açılması diğer doğum süreci belirtilerinden önce gelir. Gerçek kasılmalar başlamadan günler, hatta haftalar önce meydana gelebilir. İlk gebelikte incelme genellikle açılmadan önce başlar. Sonraki gebeliklerde ise bunun tersi söz konusudur.

Suyun patlaması: Doğum sürecinin başlangıcından sonraki herhangi bir zamanda bebeğinize ev sahipliği yapan su kesesi (amniyotik kese) sızıntı yapmaya başlar veya patlar. Bebeğinize minder görevi yapan sıvı azar azar ya da oluk oluk vajinanızdan akar. Suyunuzun herkesin ortasında patlayacağından ve doğum sürecinin başlayacağından korkabilirsiniz ama çok az kadının başına ani bir su patlaması gelir. Gelse bile, bu çoğunlukla evde olur. Genelde su kesesi doğum sancılan sırasında ve hastanedeyken patlar. Aslında, işlerin düzgün gitmesi veya bebeğin durumunu daha iyi kontrol etmek için doktorunuz da doğum süreci başladıktan sonra keseyi patlatabilir.

Kasılmalar: Doğum sürecinin başlangıcında rahim kasılmaya başlar. Bebeğinizi doğum kanalında aşağıya doğru hareket ettiren de bu kasılmalardır. Doğum sancıları belinizde ve karnınızda kramp ve rahatsızlık hissiyle başlar ve pozisyon değiştirdiğinizde de geçmez. Zamanla kasılmalar şiddetlenir ve belli bir düzen tutturur. Yalancı ve gerçek kasılmaları birbirinden ayırt etmek için şunları göz önünde bulundurun;

Kasılmaların sıklığı: Elinize bir saat alıp kasılmaların zamanını saptayın. Birinin başlangıcından bir sonrakinin başlangıcına kadar geçen zamanı ölçün. Gerçek doğum sancılarının bir düzeni vardır ve zamanla sıklaşırlar. Yalancı doğum sancısında ise kasılmalar düzensiz bir şekilde gelir.

Kasılmaların uzunluğu: Kasılmaların başladığı anla durduğu an arasında geçen süreyi ölçün. Gerçek kasılmalar başlangıçta 30-45 saniye kadar sürüp zamanla uzayarak ve şiddeti artarak 75 saniyeye kadar çıkar. Yalancı kasılmaların süresi ve yoğunluğu ise değişkendir.

VAKİT TAMAM! YA DA TAMAM MI?
Kasılmalar belli bir düzende gelmeye başladı. Şimdi soru şu: Hastaneye veya doğumevine gitme ya da doktoru arama zamanı mı?
Doktorunuz muhtemelen hangi aşamada, kimi arayacağınız konusunda bilgi vermiştir. Örneğin, belki de size kasılmalar arasında yürümekte ve konuşmakta güçlük çekmeye başladığınızda doktorunuzu aramanız gerektiği söylenmiştir. Çoğu kadına kasılmalar bir saat içinde beş dakika aralıklarla geldiği zaman hastaneye gitmesi söylenir. Doğum süreci hızla ilerliyor gibiyse veya su keseniz patlarsa, daha erken gitmeniz de gerekebilir.
Doğum yapma tarihiniz yaklaştıkça, arabanızın benzin deposunun dolu olduğundan emin olun. Hastaneye ya da doğumevine ne kadar sürede varacağınızdan emin değilseniz, önceden bir deneme tatbikatı yapabilirsiniz. Başka çocuklarınız varsa, gece yansı evden ayrılmak zorunda kalabilirsiniz diye onlarla kalabilecek bir arkadaş ya da akraba ayarlayın.

Sahte alarm mı? Hastaneye veya doğumevine giderken beşer dakika arayla gelen düzenli kasılmalarınız, bir de bakarsınız ki hastaneye gelince duruvermiş. Hatta kasılmalar aktif doğum adı verilen aşamaya henüz gelmediği ve rahim ağzınız açılmadığı için eve geri bile gönderilebilirsiniz. Böyle bir şey olursa kendinizi mahcup olmuş hissetmeyin ve hayal kırıklığına uğramayın. Hatta bunu bir de neme tatbikatı olarak düşünün.
Gerçek doğumla sahte doğumu birbirinden ayırt etmek bazen zor olabilir. Şüpheye düştüğünüz zaman ya doktorunuzu arayın, ya da hastaneye gidin. Su kesesi patlayan bir anne adayını çoğu doktor hastaneye çağırır. Sağlık sorunları olan bir gebeyseniz, doktorunuz hastaneye geç gitmektense erken gitmenizin daha doğru olacağını düşünebilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ
kadın sitesi kategoriler