Doğumun İkinci Aşaması ile Başa Çıkabilmek

Mümkün olduğunca dik ve rahat bir konum bulmaya çalışın. Doğumun bu aşamasında, bazıları çömelmeyi veya doğum taburesini tercih ederken pek çok kadın yataktan destek alarak oturmayı tercih etmektedir.
Pek çok kadın doğum sancısının ikinci aşamasında saçma sapan şeyler söyleyeceğinden veya komik görüneceğinden endişe eder. Düzgün ve resmi davranmanın sırası değildir, bu aşamada içinizden geldiği gibi ve rahat davranmanız gerekmektedir. Eğer bebeğinizi iterken homurdanıp bağırsanız bile sorun değil. Aynı şekilde bu evrenin sonuna doğru idrar veya dışkı kaçırmaktan endişe etmek ve utanmak da yersizdir. Bu çok yaygındır, doktorunuz ve ebeniz bunu daha önce görmüştür.
İşin ilginç yanı, ikinci aşamaya ulaşan kadınların çoğunun kendilerini kısıtlayan şeyleri unutup bilinçsizce davranabilmesidir. Konsantrasyon ve içgüdü hâkim olmaya

kasılma

başlar ve o anda bebeği iterek çıkarmak dışında bir şey düşünemezler.
Doğum sancısında kadınları şaşırtan bir diğer nokta da, ilk kasılmaların aksine ikinci aşamadaki kasılmaların daha dayanılır olmasıdır. Sanırım bunun nedeni, doğuma daha aktif bir şekilde katıldığınız için ağrılı kasılmaların neden olduğu gerilimin azalmasıdır, itmek çok zor olsa da her ıkınma bebeğin doğumuna bir adım daha yaklaştığınızı gösterdiği için kendinizi başarılı hissedeceksiniz. Bitiş çizgisini görmek enerjinizi artıracaktır. Bebeğin çıkan başı anüsün dışarı doğru şişmesine, vajina ve perineumun esnemesine neden olduğu için bu aşama çok acı verici olabilir. Kasılmanın en şiddetli noktasında bebeğin başı görünmeye başlar ancak itmediğiniz zaman tekrar doğum kanalının içine girebilir. Yavaş yavaş baş seviyesini koruyarak taçlanmaya başlar. Baş çıkarken vajina olabildiği en esnek hale geldiği için bir yanma ve batma hissetmek olağandır. Artık ebenizin itmeyi bırakmanız ve hızlı solumanızı söylemesini dinlemeniz çok önemlidir. Bu yöntem, başın bir anda gelerek bebeğin tehlikeye girmesini, vajina ve perineal dokuların yırtılmasını önler.
Baş görünmeye başlayınca çıkması için bir iki kasılma yeterli olacaktır. Doktorlarınız veya ebeniz, bebeği tek seferde güvenli bir şekilde doğurup doğuramayacağmızı veya epizyotomi gerekip gerekmediğini değerlendirecektir. Kasılmalar sırasında, ebeniz perineuma bastırarak incelmesini ve bebeğin aniden çıkarak dokuları yırtmasını önlemeye çalışır. Baş çıktıktan sonra doktor veya ebe başı tutar ve göbek kordonunun boyna dolanıp dolanmadığını kontrol eder. Eğer dolanmışsa, kordon yavaşça bebeğin başından çıkartılır ve aynı zamanda ağzında ve burnundaki mukus ve kan parçaları temizlenir.
Bir sonraki kasılmada ebe bebeğin başının iki kenarından tutarak çok yavaşça çeker ve bir omuzu çıkar, ilk gelen omuz pubik kemiklerinden kurtulurken ebe bebeğin kafasını ve omzunu yukarı kaldırır böylece ikinci veya arkadaki omzun bir sonraki kasılmada çıkmasını sağlar. Her iki omuz da çıktıktan sonra, bebeğin geri kalanı omuzların arkasında kalan amniyotik sıvıyla birlikte çıkar. Doktorlar veya ebeniz kan, sıvı ve verniksle kaplı olan kaygan bebeği yakalamak için beklerler. Çıktıktan sonra üşütmemesi için havlulara sararak karnınıza veya göğsünüze koyarlar. Eğer hemen emzirmek isterseniz bebeği göğüslerinize yaklaştırabilirsiniz.

doğum anı

Bir sonraki kasılmada ebe, bebeğin başının iki kenarından tutarak çok yavaşça çeker ve bebeğin bir omuzu çıkar. İlk gelen omuz pubik kemiklerinden kurtulurken ebe bebeğin kafasını ve omzunu yukarı kaldırır. Böylece ikinci veya arkadaki omzun bir sonraki kasılmada çıkmasını sağlar. Her iki omuz da çıktıktan sonra, bebeğin geri kalanı, omuzların arkasında kalan amniyotik sıvıyla birlikte çıkar. Doktorlar veya ebeniz, kan, sıvı ve verniksle kaplı olan kaygan bebeğinizi sımsıkı tutacak, çıktıktan sonra üşütmemesi için havlulara sarıp karnınıza veya göğsünüze koyacaklardır. Eğer hemen emzirmek isterseniz bebeği göğsünüze yaklaştırabilirsiniz. Gecikme veya komplikasyon olmadığını varsayarsak, ilk kez doğum sancısı çeken kadınlarda ikinci aşama iki ila üç saat arasında, ikinci veya daha fazla doğum yapmış kadınlarda 15-20 dakikada tamamlanır, ikinci aşama boyunca ebe, ilk aşamanın nasıl geçtiğine bağlı olarak, her kasılmanın ve itmenin ardından Pinard Stetoskopu, dahili veya harici elektronik monitör kullanarak bebeğin kalp atışlarını takip eder. Ayrıca rahim kasılmalarının sıklığını ve şiddetini de not eder. Bu aşamada bazen kasılmalar hafiflemeye ve durmaya başlar. Bu durumda kasılmaları yeniden hareketlendirmek ve bebeği iterek çıkartabilmeniz için size düşük dozda sintosinon verilebilir.
Annenin bebeği itmesine izin verilen süre her hastanede farklıdır, fetal sıkıntı ve annenin yorulma riski nedeniyle 1-1.5 saatten sonra itmeyi bırakmanız istenir ve doğum vakum veya forseps aracılığıyla gerçekleştirilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ
kadın sitesi kategoriler