Doğum Sonrası Depresyon

Doğum sonrası depresyonu (DSD) yaşayan kadınların tam sayısını belirlemek her zaman zor olmuştur. Sorduğunuz kişiye bağlı olarak, kadınların yüzde 5 ila yüzde 20’sinin ilk yıl içerisinde  depresyona girdiği cevabını alabilirsiniz. Bu belirsizlik, kadınların duygularından utandıkları için  bunu kabullenip yardım almaya yanaşmamasından  kaynaklanmaktadır. Ayrıca aileleri, arkadaşları, doktorları veya ebeler de doğum hüznünün ciddi bir soruna dönüştüğünü fark edemeyebilirler. Doğum  sonrası depresyonu bir hastalıktır ve kendinizi iyi  hissetmediğinizde, yaşadığınız sorunlara objektif bir şekilde yaklaşmanız zordur. Eğer aşağıdaki duygulardan bazılarını hissediyorsanız doğum sonrası depresyonu yaşıyor olabilirsiniz

depresyon

Depresyon Belirtileri

► Aşırı yorgunluk, düzensiz uyku ve sabah erkenden uyanma

► Sürekli kaygı ve kendine güvensizlik

► Konsantrasyon eksikliği

► Sürekli ağlamaklı olmak

► Ağız kuruluğu, iştah kaçması veya kabızlık

► Libido düşüklüğü

► Eşinizi reddetmek.

Doğum sonrası depresyonunun  bulguları 6. haftada yapılan doğum sonrası kontrollere kadar ortaya çıkmayabilir ve doğumdan sonraki bir yıl içerisinde her an görülebilir. DSD sadece birkaç hafta süren kısa ömürlü bir sorun  olabilir ama eğer teşhis konmaz ve tedavisi yapılmazsa daha uzun sürerek çok yıpratıcı olabilir. Doğumları sırasında komplikasyon yaşayan veya çoklu doğum yapan kadınlarda DSD görülme olasılığı daha fazladır, ikiz veya üçüz annelerinde genellikle teşhis koymada geç kalınmaktadır çünkü görülen bulguların, anneyi akıntılı ve zorlu bir hayat beklemesi sebebiyle ortaya çıktığı düşünülmektedir.

Doğum sonrası depresyonun hafif olduğu vakalarda, tedavi, annenin etrafındaki kişilerden hem duygusal hem de pratik açıdan destek görmesiyle mümkün olabilir. Ama ağır geçiren kişilerin antidepresan (bu ilaçlar emzirirkende kullanılabilmektedir) alması gerekmektedir. İlaçların yanı sıra danışmanlık ve psikoterapi de tedavide büyük rol oynamaktadır.

Doğum sonrası depresyonun nedenleri bilinmemektedir. Doğum sonrasındaki hormonal değişiklikler önemli bir rol oynasa da, bu değişikliklerin bazı kadınları daha az etkilerken bazılarını aşırı derecede etkilemesi, diğer çevresel ve genetik faktörlerin de depresyonu tetiklediğini göstermektedir. Geçmişte depresyon yaşamış kişilerin doğum sonrası depresyon yaşaması daha olasıdır. Daha önceki doğumların ardından depresyona giren kadınların dörtte birinde depresyon, sonraki doğumlarda da tekrarlamaktadır. Doğrudan bir etkisi olmasa da doğum sonrasında tiroit bozuklukları çok yaygındır ve bu bozukluğun bulguları depresyonunkilere çok benzemektedir. Doğum sonrasında aşırı derecede bitkin veya hiperaktif olan kadınların tiroit testi yaptırmaları faydalı olacaktır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ
kadın sitesi kategoriler