Diyet Yaşa Göre Değişmeli mi?
Diyet programları düzenlenirken sağlık durumu , kişinin hastalık durumu , kronik hastalıkları , kullandığı ilaçlar , boyu , yaşı , yağ ve kas kütlesi gibi veriler çok önemlidir. Yaş da gene kesinlikle atlanmaması gereken bir konudur. Yedi yaşındaki bir çocukla 10 yaşında bir çocuğun uygulayacağı beslenme programı ya da 35 yaşındaki birinn uygulayacağı zayıflama diyeti aynı olamaz. Bu da gene fizyolojik durum farklılıklarından kaynaklanır.
Çocuklar örneğin ; 12 , 13 yaşına gelene kadar zayıflama diyeti uygulamamalı. Ondan sonra da ergenlik dönemleri bitene kadar sadece kilo almayacak şekilde bir sağlıklı beslenme programı uygulayabilirler. 65 yaş üstü kişiler in sıvı alımları daha az olduğu için daha zor diyet yapabilirler. Ya da bu kişilerin genelde kalp , tansiyon , şeker gibi hastalıkları vardır.
Bunların mutlaka göz önünde bulundurulması gerekir. Örneğin ; gastrit olan bir insanın diyetinde fazla çiğ salata ya da acı baharatlar yer alamaz. Gene bir çocuğun 7 yaşına kadar beslenme programında layt ürünü yer alamaz. O yüzden yaş büyük kriterlerden biridir.
Her yaştaki kişinin kendinin beslenme ihtiyaçlarının ve vücut ihtiyaçlarına göre beslenmesi gerekir. Bu konuda da bir diyetisyenden yardım alınabilir. Bunun dışında yaş farketmeden herkesin mutlaka hergün tüketmesi gereken besinler vardır. Süt ürünleri ,et çeşitleri , sebze , meyve ve tahıllar herkesin her gün tüketmesi gereken besin grublarıdır.