Diyabetli Kadınlar Doğumda Neler Yaşar?

Diyabeti olan birçok gebe bebeğini normal vajinal yolla doğurabilir. Size en uy­gun doğum yöntemini doktorunuz önerecektir. Bebeğinizin iri olması duru­munda ya da olası bazı komplikasyonları önlemek için sezaryen gerekebilir. Doğum esnasında kan şekeriniz, ani yükselme ve düşmeleri önlemek için yakın­dan takip edilecektir.

Doğum Sonrası Takip
Doğum gerçekleştikten sonra, genelde çoğu bebek sağlıklı bir şekilde yoluna de­vam eder. Bazıları ise yoğun bakım ünitesinde gözlem altında tutulur.

Bu bebek­lerde şu sorunlar görülebilir:
Düşük glukoz seviyeleri
• Kanda düşük kalsiyum ve magnezyum seviyesi
• Kırmızı kan hücrelerinde fazlalık
• Yeni doğan sarılığı
• Solunum sorunları

Bu sorunların çoğunu tedavi etmek mümkündür. Eğer hamilelik süresince kan şekeri seviyeniz kontrol altında tutulduysa, bebeğinizin doğumdan sonra ciddi sorunlarla karşılaşma riski de düşük olur. Ayrıca diyabeti olan anneler, genelde bebeklerini emzirmekte de bir sorunla karşılaşmazlar. Gestasyonel diyabetiniz varsa bu durum doğumdan kısa süre sonra düzelir. An­cak sakın buna aldanmayın! Yaşamınızın ilerleyen dönemlerinde yine diyabetle karşılaşma riskinizin olduğunu unutmayın. Size doğumdan sonraki 6-12 hafta içerisinde yeni bir şeker yükleme testi gerekir. Bu testin sonucuna göre doğumdan sonraki yıllarda beslenmenize, egzersiz programlarınıza ve kilo kontrolleri­ne nasıl dikkat etmeniz gerektiği de belirlenecektir.

Gebelikten önce de diyabetiniz varsa doğum sonrasında insülin gereksinmeniz azalacaktır. Doz düşürülmezse hipoglisemi denen aşırı şeker düşme durumu ile karşılaşılabilirsiniz, dikkat!

Diyabetin sizden genetik olarak bebeğinize geçme özelliği vardır. Tip 1 diyabeti olan annenin çocuğunda bu tipin görülme olasılığı % 1-2 iken, Tip 2 diyabette bu oran % 15-20’lere kadar çıkmaktadır.

Uzun dönemde ve kontrolsüz diyabeti olanlarda göz, sinir sistemi, böbrek ve kalp fonksiyonları muhakkak gebelik öncesi testlerde değerlendirilmeli ve fark­lı organ sistemlerinin etkilendiği durumlarda gebelik süreci, olası etkiler ve so­nuçlar hastalarla detaylı olarak tartışılmalıdır.

Genç kadınlarda, hormon salgılayan bir bez olan tiroid bezi ile ilgili hastalıkla­ra sık rastlanır. Bu nedenle gebelerde tiroid bezinin az ya da çok çalışması ile seyreden hastalıklar da sıktır. Çoğu zaman bu hastalıkları kontrol altında tut­mak güç olmaz ve gebelik sorunsuz bir şekilde tamamlanır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ
kadın sitesi kategoriler