Çoğul Gebelikte Başarı-Başarısızlık, Embriyo Seçimi
Birden Fazla Embriyonun Tutması Başarı mı Yoksa Başarısızlık mıdır?
Prof. Dr. Faruk Buyru: Çoğul gebelik tüp bebek tedavisinin istenmeyen bir sonucudur, bu yüzden başarısızlıktır. Yıllarca çocuk özlemiyle tutuşmuş bîr çift ikiz veya üçüz gebeliği büyük bir sevinçle karşılayabilir, ama olumsuz sonuçları da göz önüne almak gerekir. Daha önce çoğul gebelik yaşayıp, gebeliği düşük veya erken doğum gibi olumsuz sonuçlananlar ise tekrar aynı şeyleri yaşamak istemediklerinden ya tedaviden vazgeçiyor veya tek embriyo transferi istiyor.
Embriyoları Seçerken Kriterleriniz Nelerdir?
Prof. Dr. Faruk Buyru: Hangi embriyonun tutuiüüa şansının en yüksek olduğunu doğru olarak belirleyebilsek zaten sorun önemli ölçüde çözülecek. Bugünkü olanaklarla 3’üncü günde 8 hücreli, hücreleri birbirine eşit büyüklükte, içinde fragman denilen artıklar bulunmayan embriyolar iyi kaliteli olarak kabul edilip transferde tercih ediliyor. Embriyo seçimiyle ilgili araştırmalar devam ediyor, daha iyi kriterlerin geliştirilmesine çalışılıyor.
Embriyoların Sonlandırılmasına Hangi aşamada Karar Veriliyor?
Prof. Dr. Faruk Buyru: Embriyo sayısının azaltılması için 11’inci gebelik haftası bekleniyor. Ük 3 ayda düşük riski fazla olduğundan bazen 1 veya 2 embriyonun kendi kendine kalp atışları durabiliyor. Yine ll’inci haftada fetusun tam bir değerlendirmesi yapılır, anormallik olasılığı yüksek olan fetusların kalp atışları durdurulur. Burada yapılan fetusun kalbine potasyum enjekte edip kalbinin durdurulmasıdır, işlem sonunda diğer fetuslar büyümeye devam ederken, ölü fetus diğer gebelik keselerinin baskısıyla zamanla kaybolur. Ancak bu işlemin de yüzde 5-10 oranında tüm fetusların kaybı, düşükle sonuçlanma olasılığı var.
Sağlıklı Embriyoyu Seçerken Yanılma Payı Oluyor mu?
Prof. Dr. Faruk Buyru: Ultrasonografik olarak normal olan embriyolar bırakılıyor. Herhangi bir kuşku olduğunda koryon villus biyopsisi yapıp, bunun sonucuna göre karar verilebilir. Bu durumda hata yapma olasılığı ortadan kalkar. Koryon villus biyopsisi, anne ile bebek arasında iletimi sağlayan plasentadan ultrason kontrolü altında ince bir iğneyle 5 miligram kadar doku parçasının alınmasıdır. Bu doku parçasının analiziyle bebekte herhangi bir genetik hastalığın var olup olmadığı belirlenebilir.
Başarısız tüp Bebek Gebeliklerinden Sonra Yeniden Deneme Yapılmalı mı?
Prof. Dr. Faruk Buyru: Buna hastanın yaşı, yumurtalık kapasitesi, yumurta ve embriyo kalitesine göre aileyle birlikte karar verilmelidir.
Bir Aileye En Fazla Kaç Denemede Bulunmalı? Üst üste Başarısız Denemeler Çiftleri Nasıl Etkiliyor?
Prof. Dr. Faruk Buyru: Her başarısız deneme ruhsal ve ekonomik açıdan yıkım demektir. Buna tahammül edebilmek de kolay değildir. Kadının yumurtalıkları tedaviye uygunsa sayı olarak bir sınır yoktur, ancak ailenin sabrı ve ekonomik durumu izin verdiği ölçüde tedaviye devam edilebilir.
Her Deneme Bir Sonrakinin Başarı Şansını Etkiler mi?
Prof. Dr. Faruk Buyru: Başarısız deneme sayısı arttıkça moral bozuluyor ve hiç gebe kalamama korkusu yerleşiyor. Başarısız deneme sayısı arttıkça sonraki denemedeki şans azalıyor.