Çoğul Gebelik Hem Anne Hem de Bebek İçin Riskli

Tüp Bebek Yönteminde Kaç Yumurta Gelişmesi Amaçlanıyor?

Prof. Dr. Faruk Buyru: Tüp bebek yöntemi uygulanırken birden fazla yumurta gelişmesi amaçlanıyor. Gelişen yumurtalardan iyi kalitede olanlar dölleniyor ve gelişen iyi embriyolar, rahim içine transfer ediliyor. Tüp bebek yönteminin ilk uygulandığı yıllarda yumurtalıklar uyarılmadan; kadının o ay gelişen tek yumurtası kullanılıyordu. Ancak bu şekilde gebelik şansı çok düşük olduğu için sonraki yularda yumurtalıkların uyarılması için ilaçlar kullanılmaya başlandı. Burada amaç 10-20 arasında yumurta gelişmesini sağlamaktır. Bunlardan elde edilen 2-3 embriyo transfer ediliyor. Geriye kalan iyi kalitede embriyo varsa bunlar da donduruluyor.

Rahime Birden Fazla Embriyo Yerleştirilmesinin Nedeni Nedir?

Prof. Dr. Faruk Buyru: Gebelik şansını artırmaktır. Aynı hastaya tek embriyo transfer etme ile 2 veya 3 embriyo transfer etme arasında gebelik şansı açısından yüzde 10-20 fark vardır. Daha fazla embriyo transferiyle gebelik şansı artırılıyor, ancak bununla birlikte çoğul gebelik riski de belirgin olarak artıyor.

Birden Fazla Embriyo Yerleştirilmesi Mutlaka Gerekli mi?

Prof. Dr. Faruk Buyru: Günümüzde giderek artan oranda tek embriyo transferi yapılıyor. Bunun bazı ön koşulları var. Örneğin hastanın yaşının genç, embriyo kalitesinin iyi, rahim içinin gebelik açısından uygun olması gerekiyor. 30 yaşın altında, ilk tüp bebek denemesi olan ve çok iyi kalitede embriyoları olan bîr kadında tek embriyo transferi mantıklıdır, başarılı olma olasılığı da yüksektir. Ancak daha önceden başarısız tüp bebek denemeleri olan, embriyo kalitesi çok iyi olmayan kadınlar için yine de daha fazla embriyo transferi (2-3) tercih edilmeli.

Bir Kerede Fazla Embriyo Transferi Yapılması Daha Ucuza mı Mal Oluyor?

Prof. Dr. Faruk Buyru: Sadece gebelik şansı açısından bakarsanız evet. Çünkü transfer edilen embriyo sayısı arttıkça gebe kalma şansı da artıyor. Ancak bu durum beraberinde çoğul gebelik riskini de getiriyor. Amaç çoğul gebelik riskini artırmadan, gebelik şansını yükseltmektir. Günümüzde bu ancak uygun hastalarda, uygun olan tek embriyonun transferiyle mümkün olabiliyor. Çoğul gebeliklerde özellikle yeni doğanların yoğun bakım gerektirdiği durumlarda maliyet çok yukarılara çıkıyor. Tek gebeliklerde 40 hafta olan doğum süresi ikizlerde 36’ıncı haftaya, üçüzlerde ise 32’inci haftaya iniyor. Bir başka deyişle üçüzlerin yüzde 96’sı, ikizlerin ise yüzde 54’ü erken (36’ıncı haftadan önce) doğuyor. Erken doğum, yeni doğan yoğun bakım maliyetinin yüksek olması nedeniyle hem aileye, hem de ülke ekonomisine büyük yük getiriyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ
kadın sitesi kategoriler