Çocukların Resim İle Ögrenmesi
Boyaların birbirine karışmaması için, bir kavanoza su doldurup, suluboya kutusunun yanına koyun ve ona, her rengi kullandıktan sonra fırçasını suda temizlemesini öğretin.Çocuğunuzun ilk girişimlerini yorumlamakta güçlük çekerseniz, düşkırıklığma uğramaym. Bazen, farklı şekillerle yalnızca deney yapıyor ve bir rengin öbürü üstündeki etkisini deniyor olabilir. Bazen de, kafasında belki belirli bir konu vardır; ama bunu kâğıda aktarmakta zorlanıyordun.
Bazense, “bir şey” olarak başladığı resimler, yan yolda “başka bir şeye” dönüşüverir. Ne yaptığını merak ediyor olsanız da, kendisi istemedikçe, resmini tanıtması ya da adlandırması için onu zorlamaya kalkmayın. Sırf sizi hoşnut edecek bir yanıt vermek için, “uçak, kuş”, falan diyebilir; oysa belki de, yalnızca “hoş” bir şekil çiziyordur.
Yapmaya çalıştığı her ne olursa olsun, ilgi gösterin; çabalan için onu bol bol övün. Yaptığı resmin ne resmi olduğunu kendisi söylemek isterse, resmin altına basitinden bir tanım, sözgelimi büyük harflerle “ANNE” ya da “AĞAÇ” yazarsanız, onu belki harflerle de tanıştırmaya başlamış o-lursunuz.
Çocuğunuz, resimlerinden bazılarını çevresindeki dünyayı tanımlamak için kullanabilir. Yaşamında önemli yeri olan insanları (ve hayvanları), evini, düzenli olarak ziyaret ettiği yerleri ve alışılmış etkinlikleri alışverişleri, otobüs yolculuklarını, parktaki oyunları çizmesi olasılığı yüksektir.