Çocuğunuzda Büyüme Ağrıları

Pek çok anne çocuğunun geceleyin artan bacak ağrılarına, masaj için yalvarmalarına şahit olmuştur. Ovalama ile ağrısı rahatlayan çocuğuna ilaç verip vermemekte tereddüt bile etmiş olabilirler. Büyüme ağrıları genellikle on yaşın altındaki çocuklarda bacaklarda diz etrafı, uyluk boyunca ve ayak bileklerinde, bazen de kollarda ağrı yapan iyi huylu bir ağrı sendromudur.

En sık görülme iki farklı yaş grubunda yoğunlaşır: Üç-beş yaş ve sekiz-oniki yaş. Kızlar ve erkeklerde eşit görülür. Sebebi gerçekten tam olarak bilinmemektedir. Büyümekte olan kemiklerin ağrıya neden olabileceği hakkında ne yazık ki yeterli delil yoktur. En muhtemel mekanizma, gün içindeki koşma, atlama, zıplama, tırmanma gibi fiziksel hareketlerin eklemleri yorması olarak düşünülmektedir.

çocuğunuzda büyüme ağrıları

Belirtileri: Ağrı genelde akşamüstleri ve gece ortaya çıkar veya çoğalır. Hatta uykudan bile uyandırabilir. Aileler ağrının olduğu zamanlarda gündüz daha hareketli olduğunu fark edebilir. Ağrı şiddeti çocuktan çocuğa değişir ve gün içinde pek belirti vermez. Ağrı süresi genelde yarım saatten kısadır ama nadiren saatler bile sürebilir. Bazı çocuklarda ağrı her gün olurken bazılarında günler hatta haftalarca ağrısız dönemler olabilir. Aslında büyüme ağrısında ağrı yeri eklemler değil kaslardır. Baldır, uyluk ve bacak ön yüzünde ağrı daha fazladır. Eklem hastalıklarında eklemlerde şişme, kızarıklık, ağrıya bağlı olarak basamama ve muayene sırasında artan ağrı varken büyüme ağrısında bunların hiçbiri görülmez. Üstelik çocuk muayene edilirken bacakları pasif hareketle kontrol edilirken rahatlar ve ağrısı azalır.

Tanı: Genelde bahsedilen belirtiler tanı için yeterlidir. Muayenede eklemlerde hareket kısıtlılığı ve ağrı olmaması gerekir. Nadiren kan tahlilleri, çok nadiren de film çekilmesi gerekebilir.

Tedavi: Çoğu kez tedavi gerekmeden masaj yeterli olur. Ağrı biraz daha şiddetli ise hafif ağrı kesiciler, ender olarak da antiromatizmal etkili ilaçlar gerekebilir. Zaten yaş ile bu ağrıların tamamı düzelir.

Soru: Ne zaman doktorumu aramalıyım?

Cevap: Ağrıya ateş, iştahsızlık, kilo kaybı gibi genel hastalık belirtileri eşlik ediyorsa, ağrı inatla devam ediyor, uzun sürüyor; eklemde şişlik, kızarıklık ve basmayacak kadar ağrı oluyorsa; vücutta döküntüler varsa doktorunuzu arayın.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ
kadın sitesi kategoriler