Büyük Selçuklu Devletinde Siyasî Evlilikler
Siyasî evlilikler Selçukluların siyasetinde önemli bir rol oynamıştı. Halifeler ile yapılan siyasî evliliklerin yanısıra birçok mahallî hanedanlar ile de aynı şekilde bağlar kurulmuştu. Nitekim Ukaylîler, Büveyhîler, Kâkuyîler ve öteki mahallî hanedanlar evlilikler yoluyla Selçuklulara bağlanmış veya bu hanedanlarla iyi dostluk münasebetleri kurulmuştur. Bunlardan tespit edebildiğimiz bir kısmını belirtmeye çalışalım.
Tuğrul Bey’in münasebete giriştiği ilk devletlerden birisi Büveyhîler idi. Büveyhîlerden İmad ed-Din Ebû Kâlicâr (1Ö24-1048), yaklaşan Selçuklu istilası karşısında Sultan Tuğrul Bey’e barış teklif etti. Bu barış şartlarına göre, Tuğrul Bey’in Ebû Kâlicâr’ın kızı ile, Çağrı Bey’in kızının da Ebû Kâlicâr’ın oğlu Ebû Mansur Fulâd Sultan ile evlenmesi kararlaştırılmıştı. Öte taraftan Ukaylîlerden Şeref üd-Devle Müslim b. Kureyş (öl. 1085) Çağrı Bey’in kızı Safiye Hatun ile evlenmişti. Müslim’in ölümünden sonra da kardeşi İbrahim aynı Hatun ile evlendi. Safiye Hatun Ukaylîler ile ilgili siyasî olaylarda yer aldığı gibi, zaman zaman bu hanedan onun sayesinde Selçuklulardan yardım görmüş ye birşeyler koparabilmiştir. Ayrıca Sultân Melikşah da kız kardeşi Zeliha Hatun ile Şeref üd-Devle’nin oğlu Ebû Abdullah Muhammed’i evlendirmişti.
Çağrı Bey’in kızı Arslan Hatun’un daha sonra Kâkuyîlerden Ala’ed-Devle Ali ile (469/ 1076-77), Melikşah’m kızlarından Sitare Hatun’un da aynı aileden Ala’ed Devle Ebu Kâlicâr Gerşasb ile evlendiğini tespit edebiliyoruz. Sultan Sencer de kız kardeşlerinden birini Âl-i Burhan ailesinden Abdülaziz b. Ömer ile evlendirdi ve eniştesini “el-Sadr” unvanı ile Buhara hanefîlerinin başına getirdi (1102).
Büyük hanedanlar ve Selçuklular arasındaki siyasî evliliklere gelince, Sultan Alp Arslan Karahanhlardan Yusuf Kadir Han’ın kızı Şâh Hatun (Nân Melik) ile, Alp Arslan’m kızı Ayşe ise Şems ül-Mülk Nasr ile ve daha önce belirttiğimiz üzere Melikşah, Terken Hatun ile evlenmişti. Bu düğün 1064 yılında yapılmış ve Merv şehri baştan aşağı bu düğün münasebetiyle donatılmıştı. Terken Hatun bu düğün için çok ağır bir çehiz ile birlikte bin Türk köle ve cariye getirmişti. Melikşah 1055 yılında doğduğuna göre, evlilik için bu sıradaki yaşının küçük olduğu anlaşılıyor. Ancak bu tip siyasî evliliklerde yaş sözkonusu olmayıp verilen tarih resmî nikah yılıdır, gerçek mânâdaki evlilik daha sonraki yıllarda olmaktadır. Bu iki aileden Melikşah’m kızı ile Batı Karahanhlardan Süleyman b. Davud da evlenmişlerdi. Sultan Sencer’in eşi Terken Hatun da Karahanhlar dan II. Muhammed (öl. 1132)’in kızı idi.
Öte taraftan 1064 yılındaki düğünde Alp Arslan’ın oğlu Arslanşah ile Gazne-liler sultanı ibrahim’in kızı evlenmişti. Sultan Alp Arslan birinci Kafkasya seferi sırasında (1064) Gürcü kralı IV. B agrafın kızı (veya yeğeni) ile evlenmek istemiş ve bu evlilik gerçekleşmişti. Sultan daha sonra bu eşinden boşanarak onu Nizam ül-Mülk, başka bir rivayete göre ise Gence Emiri Fazlun ile evlendirmişti.
Selçuklular devrindeki en önemli siyasî evlilikler, Abbasî ailesi ile Selçuklu ailesi arasında idi. Selçuklular İslâm dünyasının manevî liderleri olan Abbasîler ile olan evliliklere önem veriyorlardı. Halife Kaim biEmrillah’m Çağrı Bey’in kızı Hatice Arslan Hatun ile evlenmesi 1056 yılında vuku buluyor ve iki hanedan arasındaki münasebetler bu akrabalık ile kuvvetleniyordu. Daha sonra yukarıda beHrttiğimiz üzere Halife’nin kızı Seyyide ile Sultan Tuğrul Bey arasındaki evlilik sözkonusu oldu. Halife bu evliliği önce uygun karşıladı ise de, sonradan bazı engeller öne sürdü. Bu Halife ile Tuğrul Bey’in arasının gerginleşmesine sebep oldu. Bu evlilik konusunda iki taraf arasında üç yıl süre ile devam eden anlaşmazlık, neticede Tuğrul Bey’in Seyyide ile Tebriz dışında nikahının kıyılması ile son bulmuştu (23 Ağustos 1062). Tuğrul Bey’in ölümünden sonra (1063), Selçuklu tahtına geçen Alp Arslan’m ilk işi iki hanedan arasındaki münasebetlerin düzelmesi bakımından, Seyyide’yi babasının yanma göndermek olmuştu. Bu devrede iki aileyi birbirine yaklaştıran başka bir evlilik de Sultan Alp Arslan’ın kızı ile Halife Kaim’in oğlu Udetü’d Dîn arasında idi.
Muktedî adıyla Abbasî halifesi olan Udetü’d-Dîn ile Alp Arslan’m kızı arasındaki nikah merasimi 1072 Nisan’ında Nişabur’da yapıldı. Daha sonra Selçuklu prensesi ölmüş olmalı ki, Muktedî 474/1081-82 yılında Sultan Melikşah’m kızı Mehmelek ile evlenmek istedi. Bu evliliğe Terken Hatun pek razı olur görülmemiş ve kızının Gazne ve Karahanlı hükümdarları tarafından istendiğini ileri sürmüştü. Ancak Nizam ül-Mülk’ün ısran ve Hatice Arslan Hatun’un aracı olmasıyla bu evliliğe evet dedi. Yine de Muktedî’nin başka bir evlilik yapmaması şartı öne sürülmüştü. Mehmelek Hatun, Sultan Melikşah’m Bağdat’ta bulunduğu bir sırada, muhteşem bir düğünle Halife Muktedî ile evlendi (1087).
Gelinin çehizini 130 deve ve 74 katır taşıyordu. Ayrıca katırlardan altı tanesinde oniki gümüş sandık içinde gelinin ziynet eşyası ve mücevherleri bulunuyordu. Bağdat bu düğün şerefine görülmemiş bir şekilde süslenmişti. Ancak bu evlilik mutsuz bir şekilde sonuçlanmıştı. Daha sonraki yıllarda Melikşah’m kızlarından Seyyide, Halife Mustazhir ile (502/1109), Sultan Sencer’in kızı (Mehmelek) ile Halife Müsterşid ve Sultan Mes’ud’un kız kardeşi Fatıma ile Halife el-Muktefî (1137) evlenerek iki aile arasındaki bağları kuvvetlendirmişlerdi.
Bu siyasî evliliklerin yanısıra Selçuklu ailesi içinden de evliliklerin yapıldığım görüyoruz. Yukarıda zikrettiğimiz örnekler dışında, Irak Selçuklularından Mes’ud (1134-1152) kızım yine hanedandan Davud b. Mahmud ile evlendirmişti (1134). Akraba evliliklerinden biri de Sultan Sencer’in kızı Mehmelek Hatun ile Irak Selçuklu Devleti’nin ilk sultanı Mahmud b. Muhammed Tapar (1118-1131) arasında olmuştu. Sencer kızını mükemmel cihazlar, altın ve kıymetli taşlarla süslü mahaffe ve fillerle Horasan’dan Irak’a yolladı. Ancak Mehmelek Hatun çok yaşamayıp ölünce, vaide sultan Emîrsitti Hatun kız kardeşi Gevherneseb’i gönderdi. Mehmelek için Am’ak-ı Buharî adlı şair mersiye olarak şiirler söylemişti.