BOÄžMACANIN BELÄ°RTÄ°LERÄ°

Boğmaca yavaş yavaş gelişir ve birinci hafta belirtiler yalnızca soğuk algın-lığınınkine benzer. Bu aşamada, ço­cuğun hasta olan biriyle temas ettiğini bilmediğiniz sürece, hastalığının boğ­maca olduğundan kuşkulanmazsınız.

Hastalığın tam belirtileri büyük bir olasılıkla bir ya da iki hafta sonra or­taya çıkmaya baÅŸlar; öksürük kötüleÅŸir ve “horoz ötüşü” biçiminde öksü­rükler geliÅŸir. “Ötüşlü” öksürük nö­betleri ÅŸiddetlidir; öksürük sırasında soluk alması olanaksızlaÅŸtığından, uzun nöbetler çocuÄŸu neredeyse hava­sızlıktan boÄŸulacak duruma getirir. Ço­cuk, boÄŸmacanın kendine özgü “horoz ötüşü” biçiminde, soluÄŸunu tuttuÄŸu öksürük nöbetinin sonunda, yapışkan, sümüksü balgam çıkarır; bazen de ku­sabilir. Genellikle, çocuk öksürük nö­betinden kurtulur kurtulmaz ve ikinci nöbet gelene kadar, kendisini çok iyi hisseder.

Birçok hastalıkta olduğu gibi, bütün çocuklarda öksürük nöbetleri aynı şid­dette olmaz. Bazı çocuklar, hastalığın her aşamasında, soğuk algınlığınınkilerle kanştırılabilecek ılımlı boğmaca öksürüğü nöbetleri geçirirler; ama so­ğuk algınlığındakilerin tersine, belirti­ler çok uzun sürer: Birçok çocukta, şiddetli bir boğmacada tam iyileşme için on oniki ay geçebilir; çok şiddetli olmayan boğmacalarda bile, tam iyi­leşme birkaç kafta sürebilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ
kadın sitesi kategoriler