BOÄžMACANIN BELÄ°RTÄ°LERÄ°
BoÄŸmaca yavaÅŸ yavaÅŸ geliÅŸir ve birinci hafta belirtiler yalnızca soÄŸuk algın-lığınınkine benzer. Bu aÅŸamada, çoÂcuÄŸun hasta olan biriyle temas ettiÄŸini bilmediÄŸiniz sürece, hastalığının boÄŸÂmaca olduÄŸundan kuÅŸkulanmazsınız.
Hastalığın tam belirtileri büyük bir olasılıkla bir ya da iki hafta sonra orÂtaya çıkmaya baÅŸlar; öksürük kötüleÅŸir ve “horoz ötüşü” biçiminde öksüÂrükler geliÅŸir. “Ötüşlü” öksürük nöÂbetleri ÅŸiddetlidir; öksürük sırasında soluk alması olanaksızlaÅŸtığından, uzun nöbetler çocuÄŸu neredeyse havaÂsızlıktan boÄŸulacak duruma getirir. ÇoÂcuk, boÄŸmacanın kendine özgü “horoz ötüşü” biçiminde, soluÄŸunu tuttuÄŸu öksürük nöbetinin sonunda, yapışkan, sümüksü balgam çıkarır; bazen de kuÂsabilir. Genellikle, çocuk öksürük nöÂbetinden kurtulur kurtulmaz ve ikinci nöbet gelene kadar, kendisini çok iyi hisseder.
Birçok hastalıkta olduÄŸu gibi, bütün çocuklarda öksürük nöbetleri aynı ÅŸidÂdette olmaz. Bazı çocuklar, hastalığın her aÅŸamasında, soÄŸuk algınlığınınkilerle kanÅŸtırılabilecek ılımlı boÄŸmaca öksürüğü nöbetleri geçirirler; ama soÂÄŸuk algınlığındakilerin tersine, belirtiÂler çok uzun sürer: Birçok çocukta, ÅŸiddetli bir boÄŸmacada tam iyileÅŸme için on oniki ay geçebilir; çok ÅŸiddetli olmayan boÄŸmacalarda bile, tam iyiÂleÅŸme birkaç kafta sürebilir.