Bebeğinizi Beslemek

Sadece birkaç hafta bile olsa bebeğinizi anne sütüyle beslemenin ona tıbbi açıdan uzun vadeli fayda sağlayacağını bilmek önemlidir. Anne sütüyle beslenen bebeklerde enfeksiyon ve alerji görülme oranı, biberonla beslenen bebeklere oranla çok daha düşüktür. Ayrıca, bebeği en az iki ay emzirmenin ilerleyen yıllarda annenin göğüs kanserine yakalanma riskini azalttığı düşünülmektedir. Pratik açıdan bakarsak, emzirme hiçbir donanım ve sterilizasyon gerektirmediği için her ortamda ve zamanda yapılabilir.

emzirmenin faydaları

Emzirmek

Bebek meme ucunu veya areolayı (Meme ucunun etrafındaki kahverengi bölge) emdiğinde iki şey meydana gelir. İlk olarak, annenin (beyindeki) hipofiz bezleri süt üreten prolaktin hormonu salgılanması için uyarılır, ikinci olarak, hipofiz bezi ayrıca alveollerin kasılmasını ve sütün meme ucundaki süt kanalına gitmesini sağlayan oksitosini salgılar. Bu işleme aşağı salma refleksi denir.

Doğumdan sonraki ilk günlerde göğüslerinizde az miktarda kolostrum üretimi olacaktır (günde 3-4 çay kaşığı). Bu, siz süt üretmeye başlayana kadar, bebeğinizin su, protein ve mineral ihtiyacını karşılayan berrak renkli sarı bir sıvıdır. Kolostrumda aynı zamanda, annede bulunan antikorlar ve bebeğin enfeksiyonlara karşı savaşmasını sağlayan laktoferrin denilen doğal antibiyotik bir madde vardır. Eğer herhangi bir nedenden dolayı doğumdan sonra bebeğinizi göremiyorsanız, çıkan kolostrumu biriktirerek daha sonra bebeğinize verilmesini isteyebilirsiniz.

Üçüncü günden sonra göğüsleriniz artan miktarda beyaz anne sütü üretmeye başlar. Anne sütünde bebeğin sağlıklı gelişimi için yeterli ölçüde yağ, karbonhidrat, protein ve diğer besinler bulunmaktadır. Süt gelmeye başladıktan sonra 24 saat içinde bebeğinizi defalarca emziriyor olabilirsiniz. Kısa bir süre sonra, bu sayı her iki veya dört saatte bir 20’şer dakika olacaktır.

Nasıl Emzireceksiniz

Emzirirken, tüm areola bölgesi bebeğin ağzına girmelidir, böylelikle bebek memeye iyi bir şekilde yapışarak doğru şekilde emebilir. Eğer memeye doğru şekilde yapışırsa, ağzı iyice açılacak ve siz o bölgede bir emme hareketi hissedeceksiniz. Üst dudağı yukarı doğru kalkar ve buruşur, bebeğiniz sütü emdikçe kulaklarının ve çenesinin ritmik bir şekilde hareket ettiğini görürsünüz. Eğer doğru şekilde yapışmazsa, yeniden deneyin. Meme ucunuz çadayıp acıyacağı için sadece meme ucunuzu emmesine izin vermeyin. Bebeğinizin ilk memeyi sonuna kadar emmesine izin verin, böylece susuzluk giderici özelliği olan ilk sütü, hem de daha koyu ve doyurucu olan son sütü emebilir.

Emzirirken rahat bir pozisyonda olmanız önemlidir. Sırtınızı destekleyin ve öne eğilmemek için kucağınıza bir yastık alın ve bebeği üzerine koyun. Bebeğinizin sadece yüzü veya kafası değil tüm vücudu size dönük olmalı. Bebeğinizle yan yana yatmayı da deneyebilirsiniz.

Süt Toplamak

Sütünüzü elinizle veya el pompası kullanarak sağabilirsiniz, ama elle sağmak daha uzun sürecektir. Süt pompalarının ucunda meme başı etrafındaki alana koymanız gereken hava geçirmeyen hunimsi bir başlık vardır. Pompalar elle veya pille çakşır. Sütü boşaltmadan önce dolduracağınız şişeyi sterilize etmeniz gerekir. Daha sonra koyduğunuz sütü buzdolabında 24 saate kadar, steril bir torba içerisinde dondurucuya koyarsınız 6 aya kadar saklayabilirsiniz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ
kadın sitesi kategoriler