BEBEĞİN CİNSİYETİ NASIL BELİRLENİR?
Cinsiyet, genetik olarak belirlenir. Embriyo, anneden ve babadan gelen cinsiyet kromozomlarının bileşimi XX olduğunda dişi, XY olduğunda erkek olarak gelişir. Bu kromozomlarda bulunan bazı genler, bazı hormonları harekete geçirir ve cinsiyet buna bağlı olarak belirlenir.
Gelecekte testis ya da yumurtalık olarak gelişecek olan gonadlar, 5. haftada gelişmekte olan böbreklerin yakınında oluşmaya başlarlar.
Gelecekte sperm ya da oosit olarak gelişecek ilkel üreme hücreleri, 6. haftada besin kesesinden embriyoda gonadların bulunduğu bölgeye doğru göç eder. Burada bir önceki hafta içinde oluşmuş olan parmak benzeri yapılarla birleşirler. Gonadların yapısı, bu zamana kadar erkek ve dişilerde benzerdir.
İnsanda, gelişimin ilk zamanlarında iki organ kümesi bulunur: Müller kanalları ve Wolff kanalları. Müller kanalı, dişi üreme organları halinde gelişirken, Wolff kanalları da erkek üreme organları olarak gelişir. Dişi ya da erkek üreme organlarından hangisinin gelişeceği, erkeklik hormonu olan testosteronun varlığına bağlıdır. Embriyonun Y kromozomunda SRY geni bulunuyorsa, bu gen diğer genleri harekete geçirerek testosteron salgılanmasını uyarır. Testosteron, Wolff kanallarının erkek üreme organları olarak gelişmesini başlatır ve Müller kanalı küçülür. Eğer X kromozomu varsa ya da Y kromozomunda SRY geni bulunmuyorsa, testosteron üretimi olmaz. Wolff kanalı küçülür ve Müller kanalı dişi üreme organları halinde gelişir. Dişinin klitorisi Wolff kanallarının kalıntısıdır.