Bebeğim Ne Zaman Doğacak?
Bir hamileliğin başlangıcı, son âdet döneminin ilk günü olarak kabul ediür. Yani, doktorunuzun hesaplama yapması amacıyla, aslında hamile kaldığınızı düşündüğünüzden 2 hafta önce hamilesiniz demektir! Bu biraz karışık gelebilir, o yüzden bu konuyu daha yakından inceleyelim.
Zaman Tanımlamaları
Hamilelik Haftası (Menstrüel haftası) – Hamile kalmanızdan iki hafta önce gerçekleşen son âdet döneminizin ilk günü başlar. Bu hafta, doktorların çoğunun hamileliğinizi değerlendirmek için kullandıkları haftadır. Ortalama hamilelik süresi 40 haftadır.
Yumurtlama Haftası (Döllenme Haftası) – Hamile kaldığınız gün başlar. Ortalama hamilelik süresi 38 haftadır.
Trimester – Her trimester 13 hafta sürer. Bir hamilelikte 3 trimester vardır.
Takvim ayı – Bir hamilelik ortalama 10 kameri ay sürer (her ay 28 gün).
Tahmini Doğum Yapma Tarihinizin Hesaplanması
Kadınların çoğu, tam olarak hamile kaldıkları tarihi bilmezler ama genellikle son âdet dönemlerinin başlangıç tarihini bilirler. Bu, hamileliğin belirlendiği noktadır. Tahmini doğum tarihini bilmek önemlidir çünkü doktorunuzun bazı testleri veya prosedürleri ne zaman uygulayacağını belirlemesini sağlar. Aynca, bebeğin gelişiminin değerlendirilmesine ve gün aşımı olup olmadığının belirlenmesine yardımcı olur.
Birçok kadın için yumurtlama zamanı aylık döngülerinin ortasına veya sonraki âdet döneminden 2 hafta önceki döneme rastlar. Hamilelik, son menstrüel dönemin başlangıcından itibaren 280 gün veya 40 hafta sürer. Son âdet döneminizin ilk gününden başlayarak 280 gün sayarak doğum tarihinizi hesaplayabilirsiniz ya da son âdet döneminizden 3 ay geri sayın ve 7 gün ekleyin. Bu ayrıca doğum için yaklaşık tarihi belirtir. Örneğin, son âdet döneminiz 20 Şubat’ta başladıysa tahmini doğum tarihiniz 27 Kasım’dır.
Bu yolla hamilelik süresini hesaplamak hamilelik haftasını belirtir. Doktorların ve hemşirelerin çoğunun hamileliği takip etme yöntemleri budur. İki hafta daha kısa ve tam hamile kalınan günden itibaren hesaplandığı için (döllenme) haftasından farklıdır.
Bazı tıbbi uzmanlar artık “tahmini doğum günü” yerine “tahmini doğum haftası” -doğumun olabileceği 7 günlük dönem- hesaplamayı önerirler. Bu süre 39,5 hafta ile 40,5 hafta arasında değişir.
Çok az kadın (yalnız % 5) hesaplanan doğum tarihinde doğum yaptıklarından, bu 7 günlük süre, bir anne adayının bebeğinin ne zaman doğacağı konusundaki endişesini azaltır.
Birçok kişi haftaları kullanarak hamileliği hesaplar. Bu gerçekten en basit yoldur. ancak son âdet döneminizin ilk gününden başlayarak saymayı ve 2 hafta sonrasına kadar hamile olmadığınızı hatırlamak biraz karışık olabilir. Örneğin doktorunuz 10 haftalık hamile olduğunuzu söylerse (son âdet döneminizden itibaren), 8 hafta önce hamile kaldığınızı gösterir.
Hamilelik aşamanızdan trimester olarak da bahsedildiğini duymuşsunuzdur. Trimesterlar her biri 13 hafta olmak üzere hamileliği 3 döneme böler. Bu gelişimsel aşamaların izlenmesine yardım eder. Örneğin, bebeğinizin vücudu ve organ sistemleri ilk trimester zamanında gelişir. Düşüklerin çoğu ilk trimesterda ortaya çıkar. Üçüncü trimester sırasında annede hamilelik kaynaklı hipertansiyon ve preeklampsi problemi olabilir.
Hatta ayın tam dönüşünü, yani 28 günü belirten kameri aylan duymuş olabilirsiniz. Hamilelik âdet döneminizin başlangıcından itibaren 280 gün olduğu için 10 takvim ayı sürer.
Hesaplanan doğum tarihinin sadece bir tahmin olduğunu, kesin bir tarih olmadığım anlamak Önemlidir. Daha önce de belirttiğimiz gibi, 20 kadından yalnız l’i hesaplanan doğum tarihinde doğum yapar. Bunu belirli bir güne bağlamak yanlıştır (doğum tarihiniz veya daha erken bir tarihe). O tarihin gelip geçtiğini ve hâlâ bebeğinizin gelmediğini görebilirsiniz. Doğum tarihinizi bir amaç olarak düşünün- dört gözle beklenecek ve hazırlık yapılacak bir zaman olarak. İlerlemeler olduğunu bilmek yararlıdır.
Hamilelik zamanınızı nasıl hesaplarsanız hesaplayın, hamileliğiniz devam edeceği kadar edecektir. Ama bir mucize oluyor- canlı bir insan içinizde büyüyor ve gelişiyor! Yaşamınızdaki bu harika dönemin tadını çıkarın.