Battal Gazi Destanı’nda Kadın
Battal Gazi Destanı’nda Kadın
Battal Gazi Destanı, VIII. asırda Emevî kuvvetlerinin Bizansklarla yaptıkları savaşlarda şöhret kazanmış, asıl adı Abdullah (?) olan Arap kumandanının şahsı etrafmdaki menkıbelerden oluşan bir destandır.Bu kahraman kumandan, Battal Gazi nâmiyle Türk Milleti tarafından, adetâ evliya bağlılığiyle kabul görmüş, maceraları yüzyıllardır nesilden nesile anlatılagelmiştir.
Olağanüstü bir görünüme büründürülen ve dünya üzerinde Şark’tan Garb’a ayak basmadığı yer ve gidip savaşmadığı kavim bulunmayan Battal Gazi, etrafmdaki menkıbeler, yine asırlardır millî-islâmî ruhu kuvvetlendiren kaynaklardan belki en bereketlisi olmuştur. Anadolu’nun hemen her yöresinde onunla ilgili rivayetler vardır.
Battal Gazi coğrafî ve beşerî sımr tanımayan sefer ve kahramanlıkları esnasında muhtelif kadınlarla karşılaşır. Bu destanda, Oğuz ve Köroğlu destanlarına nisbetle çok daha zengin kadın kadrosu ve tipleri mevcuttur.Biz burada, soyu Hz. Ali yoluyla Peygamberimize dayandırılan Seyyit Battal Gazi’nin eşleri ve bunların özelliklerini ayrı bîr bölümde inceleyeceğiz.
Anne olarak kadın ile, bu destanda rastladığımız evliya olarak kadın tiplerini ise öncelikle ele alacağız.