Arkadaşlık Çeşitleri
Arkadaşlık, “temel ihtiyaç” bir kavram. Her durumda, her kılıkta, her boyutta varolabilen.
İster eski ister yeni olsun.. arkadaşlığın verdiği keyfi bazen sevgiliden, bazen ailemizden bile alamıyoruz…!
Sosyal her bireyin hayatında yüzlerce adet “arkadaş” sıfatlı insan var. Elbette herbiri farklı tarzda arkadaşlar ve arkadaşlıklar bunlar.
Arkadaş, özellikle yakın arkadaş, kişinin üslubuna en uygun olan olmayabiliyor her zaman. Bir kişinin “en yakın arkadaşım” sıfatına sahip olması için, karakter ikiziniz olması gerekmiyor.
İstatistiksel bir çalışma var mı bu konuda bilemiyorum ama, gözlemleyerek belirledim, birazda eğlenceli bir kaç arkadaş tipinden bahsetmek istiyorum…
Hep Destek, Tam Destek Arkadaşlık: Çoğunlukla duymak istediklerimizi bize verirler. Gerçekten bizim için neyin iyi olduğundan çok, neyin daha eğlendirici olduğu ile ilgilidirler. Ne zaman yılsak, gardımızın düştüğünü hissetsek bir şekilde orada biterler ve bazen de gerçekten hiç olmaması gereken galeyanlara gelmemize sebep olurlar.
Çocukluktan Kalma Zorunlu Arkadaşlık: Ailelerin kaynaşıklığından kaynaklı, biraz vicdanı da içinde barındırarak devam etmiş arkadaşlık tipi. Zaman içinde her türlü fikrin ve tavrın değişmişliğine rağmen, eski çocukluk tadında devam ettirilmeye çalışılmış olandır. Kişilerden biri genelde durumun hiç farkında değildir ve bitmek bilmeyen buluşup zaman geçirme ısrarları gerçekten ruh karartıcı olabilir.
Ben Konuşayım Sen Dinle Arkadaşlık: Hep anlatacak bir şeyleri vardır ama dinleyecek kulağını evde bırakmıştır sanki. Başına hep ilginç olaylar gelir, dolayısı ile sürekli o konuşur… En itici cümlelerinden biri de “o da bişey mi….!” olsa gerek. Hikayelerinin sonlarına doğru, “eee. ne var ne yok, sen nasılsın ” der… ama yarım ağızla..
Sen Yaslan, Ben Böyle İyiyim Arkadaşlık: Dertlerin en büyük ortağı, gözüyaşlı günlerin avutucusudur. Üstelik sıfır bencillik ile saatlerce, gerekirse günlerce dinler. Belki bazen avuntu olamaz, ama asla yılmaz.
Gel Ruhunu Karartayım Arkadaşlık: Dertleri, sıkıntıları, acıları hiç bitmez. Hep bir yokuş hep bir yokuş. Asla pozitif bir açı bulamaz kafasındakilere. Üstelik her yanyana gelindiğinde, mutlu kişinin de enerjisini alır götürür. En ufak sıkıntılı hal bile, herkesin onunla ilgilenmesi gereken bir dert haline gelebilir.
Sevgilin Ne Şekermiş Arkadaşlık: Ne zaman hayatınıza yeni birisi girse, mutlaka tanışmak ister. İnceler, sorular sorar, kendinden bahseder…ve… bayılır. ‘ne kadar şanslısııııın’ ifadesini duyduğunuz an çanlar çalmaya başlamış demektir. Bu sevgilinizde gözü olduğu anlamına gelmez ama, ara ara rahatsız edici bakışlarıda yakalarsınız. Tanımlayamadığınız bir tehlike arz ettiğine inanmaktanda kendinizi alamazsınız.
Her Daim Arkadaşlık: Yılların eskitemediği ve kısaltamadığı sohbetler. Birbirini kendi kadar iyi tanımaktan
kaynaklı, en objektif açılardan bakabilir her zaman. Özne hep siz olursunuz, sizin için iyi olanın ne olduğıu konusunda çok hassastır. Her önemli anda, her mühim günde, en gerekli zamanlarda yanınızdadır Bazen saatlerce susar, ama oradadır. Sadece nefes aldığını bilmek bile yeter.
Sosyal Ağ Arkadaşlık: İletişim teknolojisi ile beraber ortaya çıkmış bir türdür. Olsa da olur olmasada olur diye başlar, bir süre sonra göz ismini görmek ister. Genelde hiç fiziksel olarak yanyana gelinmez, ama teoride en çok irtibatta olunan kişidir. Sonra bir gün yerini bir başkası alır ve kendi kendini imha eder…
Ya Benim Ol Ya Toprağın Arkadaşlık: Kıskançlığı sadece sevgilisine değil size de yapmaktan hiç çekinmez. Kazara ona haber vermeden bir başka plan yaptıysanız vay halinize…! Yeni bir arkadaşınızdan, sohbet arasında üç defadan fazla bahsederseniz, kulaklarını diker ve sorgulamaya başlar. En çok onunla yaptığınız sohbetlerden keyif alıyor olmanız gerektiği inancı beynini öyle bir kaplamıştır ki, aksi ihtimalde çıldırabilir.
Hangi tip arkadaş olduğunuzu bulamadınız değil mi…?
Papatya Somer