Adet Düzensizliği
Kadınların adet görme düzeni olması gerken periyodların dışına çıktığında ve bu periyod kaymasının sürekli hale gelmesinde mevcut bir sorunun varlığı akla gelmelidir.
İki adet kanaması dönemi arası 21 günden az sürüyorsa veya 35 günden fazla sürüyorsa adet düzensizliği sorunu yaşanıyor demektir. Adet düzensizliği yaşayan kişilerin adet günleri uzun sürer ve şiddetli kanama ile geçer. İki adet dönemi arasındaki zamanda birkaç günde bir ufak lekeler halinde kanamalar görülür.
Adet düzensizliği neden yaşanır?
Adet düzeninin bozulması birden fazla sebepden kaynaklanıyor olabilir. Kan hastalığı olanlarda, gebe kalma durumlarında, üzüntü ve stresli dönemlerde, hormon bozukluğu yaşandığı dönemlerde, iyi huylu tümörlerin varlığında, spiral kullanımında, doğum kontrol haplarının yanlış kullanılmasında, enfeksiyon kapmalarında, menopoz dönemine yaklaşıldığında, bazı kanser türlerinde adet düzeninde sapmalar görülür.
Genel itibariyle adet düzensizliklerini iki şekilde incelemek doğru olur:
1) Organik tabanlı adet düzensizlikleri. Yani rahimde tümör,yumurtalık kistleri,ur,polip gibi sorunların olduğu adet düzensizlikleri ki bu adet düzensizliği yaşayan her 4 kadından birinde görülen sebeplerdir.
2) Disfonsiyonel uterin adet düzensizilikleri: Yani sadece hormonlara bağlo sorunların sebep olduğu adet düzensizlikleridir buda adet düzensizliği yaşayan her 4 kadından üçünde görülen sebepdir.
Adet düzeni bozulan kadınların çoğu bunu önemsemezler. Çünkü kısa vadede kendilerini rahatsız eden bir etkiyle karşılaşmazlar. Ancak adet düzensizliği yaşayan kadınların vakit kaybetmeden jinekoloğa başvurup adet düzensizliğinin altında yatan etkenlerin belirlenmesi gerekir. Muayende yumurtalıklar, rahim, vajina tek tek gerekli tahliller yapılarak sorunun neden kaynaklandığı saptanır. Zira adet düzensizliğine sebep olan sorunun teşhisi ne kadar erken konulursa tedavi süreci için o kadar faydalı olacaktır.