GEBELİKTE EYLEM PLANI
EYLEM PLANI
•İşleri acele etmeden yapın. Her zamanki enerjinizi bulamayacaksınız.
•Yorulduğunuz zaman, yaptığınız iş ne olursa olsun, ara verin. Aşın zorlanmayın.
•Varis çorabı kullanın. Varislerinize -varsa-iyi gelecek, bacaklarınızı büyük ölçüde rahatlatacaktır.
•Sık sık dinlenme molası verin. Çok oturuyorsanız, sık sık ayağa kalkıp şöyle bir dolaşın. Otururken, ayaklarınızı yükseğe kaldırın.
•Bazı esnetme egzersizleri yapın.
•Çalışma saatleriniz dışında bol bol dinlenin. İşiniz ne kadar yorucuysa, çalışma saatlerinizi o kadar kısaltmanız gerekir.
•Çok sigara içilen, dumanlı bîr ortamda çalışmayın: Çalışma arkadaşlarınızla bu konuda konuşun; çalıştığınız yeri sık sık ve uzun uzun havalandırın. Sigara dumanı, karnınızdaki bebek için zararlı olmasının yanı sıra, yorgunluğunuzu da artırır.
İşiniz çok ayakta durmanızı gerektiren hemşirelik, tezgâhtarlık, fabrika işçiliği gibi bir işse, çok daha dikkatli davranmanız gerekir. Araştırmalar, hamileliklerinin 28. haftasından sonra da ayakta durmayı gerektiren işlerde çalışmayı sürdüren kadınlarda, yüksek tansiyon gelişmesi riski bulunduğunu düşündürmektedir. Dolayısıyla, doğuma kısa bir süre kalıncaya kadar ayakta durmayı sürdürmeniz durumunda, bu risk daha- da artacaktır. Ayrıca, uzun süre ayakta durmak, bacakiarda varis belirmesi ve hemoroyit (basur) olasılığını da artırır.Bazı kimyasal maddeler ve X-ışınları (röntgen ışınları) gibi bazı etkenlerin, büyüyen bebeğinize zarar verme olasılığı yüksektir. Bu, kimya ya da tarım ilaçlan sanayisinde çalışıyorsanız, bebeğinize zararlı olabilecek maddelerin etkisi altında olduğunuz anlamına gelir. Bir hastanede, dispanserde, özel klinikte, laboratuvarda çalışmanız da, sizi enfeksiyonlarla temasa getirebilir. Küçük çocuklarla yakın ilişkide bulunmanızı gerektiren bir işte {öğretmenlik, yuva bakıcılığı, çocuk giysileri, ayakkabıları satan bir mağazada tezgâhtarlık gibi) çalışmanız da, anne karnındaki bebeklere zarar verebilen kızamıkçığa yakalanma olasılığını yükseltir. Ama bu tehlikelerden birçoğu, aşılanmayla ya da çalışırken sürekli eldiven ve maske takmakla önlenebilir.Bu arada, beden çalışması gerektiren işler, sık sık ağırlık kaldırmak gerektiren işler, uzun süre ayakta durarak ya da sürekli oturarak çalıştırılan makineleri kullanmak gibi işler, düşük yapma riskinizi artırır.Hamilelikle ilgili riskleri henüz ortaya koyulamamış olan en. kaygı verici alanlardan biri de, küçük dozlarda ışınım (radyasyon) yayan bilgisayarlardır. Bazı uzmanlar, hamilelik dönemi boyunca bilgisayar kullanmayı sürdüren kadınların bazılarının düşük yapmış ya da doğuştan oluşum bozukluğu bulunan bebekler dünyaya getirmiş olmalarından, bu aygıtların sorumlu olduğunu ileri sürmektedirler.