Siyasî evlilikler
Irak Selçuklu Hükümdarı Süleymanşah (1160-1161)’m eşi olarak Harezmşah’ın kız kardeşi zikredilmekte, ancak bu evlilikten bahseden kaynak bu hatunun ismini vermemektedir. Tarih bakımından bu Harezmli hatun, muhtemelen İl-Arslan’ın kız kardeşi olabilir.
Mazenderan’da hüküm süren Isfehbed Hüsâm ed-Devle Ardeşir (1171-1205), Sultan Tekiş’in kızı Şah Hatun ile evlenmek istedi. Gelinin yaşı küçük olduğu için üç-dört yıl bekledikten sonra bu evlilik gerçekleşti. Damat bu süreden sonra bin Nişabûr altım, çeşitli kumaşlar ve mücevherat gibi kıymetli hediyeler ile bir heyet gönderdi. Bu evlilik takriben 1181-82 yıllarında olmuş ve gelin Mazenderan’a götürülerek burada dört ay süren şenlikler yapılmıştı. Alâ’ed-Dîn Muhammed’in eşlerinden biri ise Ayçiçek Hatun’dut Bu hatun Celâl ed-Dîn Harezmşah’m annesi idi. Salgurlu Atabeyi Sa’d b. Zengî bir savaş sonrası Alâ’ed-Dîn Muhammed’e esir düştü (614/1217-18). Sultan Muhammed daha sonra onu affetti ve iki taraf arasında bir anlaşma yapıldı. Ayrıca Sa’d b. Zengî, Terken Hatun’un ailesinden bir kız üe evlendirildi. Sultan Muhammed de Sa’d’m kızı Melike Hatun’u oğlu Celâl ed-Dîn için istemişti. Celâl ed-Dîn Harezmşah ise ülkesinden kaçtıktan sonra gittiği yerlerde bazı siyasî evlilikler yapmıştı. O Hindistan’da iken Kokar hakimi Ray Kokar Sangın’m kızı ile evlendi. Yine Hindistan’daki Delhi’nin Türk hükümdarı Şems ed-Dîn İltutmış, Celâl ed-Dîn’i oyalamak için kendi kızı ile evlendirmek istemişti. Celâl ed-Dîn daha sonra Hindistan’dan Kirman’a geçti, oradan da Fars’a yürüdü. Celâl ed-Dîn Fars hakimi Atabey Sa’d’dan kızım istedi. Daha önce de arada verilmiş bir söz bulunmakta idi. Neticede Sultan Celâl ed-Dîn ile Melike Hatun arasındaki izdivaç gerçekleşti (1224).
Celâl ed-Dîn aynı isimde başka bir hatun ile de evlenmişti. Bu da son Selçuklu sultam Tuğrul’un kızı ve Atabey Özbek’in karısı olan Melike Hatun idi (1125). Öte taraftan Sultan Alâ’ ed-Dîn Muhammed’in kızı Han Melik ile Karahanlılardan Sultan Osman’ın Gürgenc’de evlendiklerini daha önce zikretmiştik.