Sosyal Yapıdaki Rolü ve Devlet İdaresine Tesiri
Kadın, eski Türklerde saygı duyulan bir varlık, şeref ve sadakat sembolü olarak görülmüşse de vatan ve millet menfaatleri söz konusu olunca kişilik ve hattâ hayatı önemli olmamaktadır.
Hun Türklerinde Tunghular Mete’ye bir elçi göndererek önce atım, sonra karışım isterler. Mete ses çıkarmadan verir. Ardından vatan toprağının bir kısmım almayı talep ederler. Mete onlara derhal savaş açar (22).
Göktürklerde ve Uygurlarda devlet idaresinde kağan karısı olan hatun her işle ilgilenir, anlaşma, ferman ve emirnameleri kocasıyla birlikte imzalardı. Orhun âbidelerinde, Bilge Kağan’m kitabesinde, “Tanrı Türk milleti yok olmasın diye babam îlteriş Kağan ile anam İlbilge Hatun’u yükseltti” (23), sözleri kadının sosyal hayat ve devlet idaresinde kocasıyla eş değerde rol oynadığının en kesin delilidir.
Eski Türklerin köklü kelimelerinden olan bilge sözü, hakîm tâbirinin karşılığıdır. Türk illerinde başarıya ulaşan Türk hükümdar ve devlet adamlarının yanında hatunlara “Bilge” sıfatının verilmesi, Bilgelik’in Türk idarecilerinden istenen başlıca şart olduğunu gösterir (24).
Şecere-i Terakime’de Ebu’1-Gazi Bahadır Han Türkmenlerin tarih bilen bahşılarından yedi kızın Oğuz eli’nin “ağızlarına baktırıp” çok yıllar, beylik yaptıklarım anlatmaktadır. Bunlardan biri Karmış Bay’ın kızı ve Mamış Bey’in karısı Barçın Salur idi. Onun türbesi Sir Derya yakasında olup, halkça meşhurdur. Özbekler ona “Barçın’ın Kök kâşanesi” derler. Buradan anladığımıza göre, Salur Boyu’ndan Barçın Hatun bir kasım Oğuzlar üzerinde nüfuz ve hakimiyet kazanmıştı (25).
Göktürk ve Uygurlarda, Çinlilerle devamlı savaş içinde olmanın yanısıra, barışı sağlamak üzere, kız alış-verişi de vapılırdı. Bu alış-verişe bazen bir Çin imparatoru büe aracı olabilirdi. Genellikle Türk kağanlar Çinli prenseslerle evlenirlerken muhteşem bir düğün yapılırdı. Bu düğün ya bir şehrin kuşatmasımn kaldırılmasıyla veya karşılıklı çok değerli hediyelerin verilmesiyle bir siyasî alış-veriş hâline de dönerdi. 623 senesinin Ekim ayında Göktürk Kağanı İlteriş Kağan, Çin’e elçi göndererek imparatordan kendisinin, bir Çinli prensesle evlendirümesini rica etmiştir. Çin İmparatoru ise, Mai şehrini kuşatmaktan vazgeçtiği takdirde bu evlenme işini görüşebileceğini söylemiştir.
Yine Göktürk kağanlarından Ch’ulo da âsi Çinli derebeyi Wang Shıhts’tung’a bir elçi yollayarak bin kadar at hediye etmiş ve Wang Shıhts’tung’a kendi kızım vereceğini bildirmiş, derebeyi de buna karşılık kendi akrabalarından bir kızı Göktürk kağanına vermiştir (26).