Semptomlar ve Öneriler
AÇIKLANAMAYAN KİLO KAYBI
Yiyeceklerden aldığınızdan fazla kalori yakmanız sonucu kilo kaybetmeniz normaldir. Kilo vermeye çalışmıyorken, genel vücut ağırlığınızın %5’inden fazla veya 4.5 kilodan fazla kilo kaybederseniz doktorunuza görünün. Kilo vermeye niyetlenmeksizin, daha az bir kilo kaybı ile birlikte sürekli ağrı, nefes alıp vermekte güçlük çekme veya kanama da söz konusuysa, doktora görünmenizi gerektiren bir rahatsızlığın habercisi olabilir.
AĞRILI ADET KRAMPLARI
Çoğu kadın, adet dönemleri süresince genellikle karın bölgelerinde kramplı ağrı çeker. Alt karın bölgesindeki ağrıya ek olarak, kalçada belde veya uyluklarda da ağrı olabilir. Adet krampları normaldir ve genellikle kaygılanacak bir durum yoktur.
AĞIR ADET DÖNEMLERİ
Ağır adet dönemleri, kanama miktarının veya süresinin normalden fazla olduğu dönemlerdir. Adet kanaması 6 saatten uzun bir süre boyunca, hijyenik pedinizi veya tamponunuzu saatte bir kereden fazla değiştirmenizi gerektirecek kadar kanama olduğunda, adet döneminiz 7 günden uzun sürdüğünde veya kanama şiddetinde veya uzunluğunda belirgin bir artış olduğunda, ağır olarak nitelendirilir.
SEKEN VEYA DÜZENSİZ ADET DÖNEMLERİ
Çoğu kadın, hayatlarının belli dönemlerinde adet görmeme, kısa veya düzensiz adet dönemleri geçirme gibi sorunlar yaşarlar. Bu belirtilere, hamilelik. stres, kilo kaybı, yaşam tarzındaki değişiklikler, hormon dengesizliği, enfeksiyon, tümörler veya menopoza yaklaşma gibi pek çok durum yol açabilir.
ADET DÖNEMLERİ ARASINDA KANAMA
Kadınlarda ani kanamalar meydana gelmesi veya adet dönemleri arasında kanama olması olağan dışı bir durum değildir. Adet dönemleri arasında veya hamilelik süresince kanama olmasının sebepleri, vücut kimyasındaki normal dalgalanmalardan hayati tehlike arz eden rahatsızlıklara kadar çok çeşitli olabilir.
MENOPOZDAN SONRA KANAMA
Menopozdan sonra vajinal kanama hafif veya yoğun olabilir ve genellikle menopozun ve hormon seviyelerindeki dalgalanmaların normal etkilerinden biridir. Ancak, daha ciddi rahatsızlıklar da menopoz sonrası kanamaya yol açabilir.
MEME KİTLESİ
Yalnızca dokunarak muayene etmek yoluyla kötü huylu (kanserli) bir kitle iyi huylu (kanserli olmayan) bir kitleden ayırt edilemez. Çoğu kadınının memelerinde bir dereceye kadar kitle bulunur. Ancak, dikkate alınması ve doktorunuzun dikkatine sunulması gereken bazı sinyaller de vardır.
MEMELERDE AĞRI
Memelerden birinde veya her ikisinde de ağrı, acı veya hassasiyet olması, genellikle adet dönemlerinden önce veya adet dönemi süresince meydana gelebileceği gibi, hamilelik emzirme ve menopoz süresince de ortaya çıkabilir. Memelerinizde, bir meme kitlesi veya meme ucu akıntısı ile birlikte ağrı oluyorsa doktorunuza danışın.
İDRAR KAÇIRMAK
İdrarı kontrol edememe halidir. Yaşlanmaya, ilaçlara veya ciddi bir hastalığa bağlı durumlardan kaynaklanabilir.