Kan Testleri
RADIOALLERGOSORBENT (RAST)
Belli alerjik hastalıklarda, bağışıklık sistemi, bir alerjene (yabani ot polenleri, kedilerde bulunan kepek veya belli yiyecekler gibi, alerji yapan maddelere) karşı, çok yüksek miktarlarda immunoglobülin E (IgE) antikoru üretir. RAST testleri ile, kanda belli alerjenlere karşı IgE varlığı tespit edilir ve böylece neye alerjiniz olduğu anlaşılabilir.
RETÄ°KÃœLOSÄ°T SAYIMI
Retikülosit, normalde çok düşük miktarlarda bulunan, olgunlaÅŸÂmamış alyuvar hücresidir. Retikülositin normalden fazla sayıda bulunması, vücudun anemiye karşı savaÅŸ vermeye veya aşın kanamadan sonra kan hacmini normale döndürmeye çalıştığının göstergesidir.
ROMATOİD FAKTÖR
Romatoid faktör, genellikle romatoid artrit hastalığı olan kişilerde, bağışıklık sisteminin ürettiği bir proteindir. Genellikle, romatoid artrit teşhisinde romatoid faktör testi yapılır. Romatoid faktör, başka hastalıkları olan kişilerde de bulunabilir.
RH-FAKTÖRÜ UYGUNLUĞU
Rh faktörü, insanların yaklaşık %85’inin kanında bulunan bir antijendir; bu kiÅŸiler, Rh pozitif kana sahip olan kiÅŸilerdir. Geri kalanlar, Rh negatif kana sahipÂtirler. Rh testi, yalnızca aynı Rh faktörüne sahip olan kiÅŸilerden kan almanızın saÄŸlanabilmesi için, kan grubunuzun belirlenmesinde kullanılır. Rh faktörü, ayrıca, tüm hamile kadınlarda da test edilir, çünkü fetusun hücrelerinin Rh pozitif ve annenin hücrelerinin Rh negatif olması halinde, fetus zarar görebilir.
SEDÄ°MENTASYON HIZI
Bu test ile, alyuvarların, test tüpünün alt kısmına ne hızda yerleÅŸtikleri belirlenir. ÇeÅŸitli enfeksiyonlarda, iltihabi hastalıkÂlarda ve kanserlerde, hız yüksektir.
SERUM PROTEÄ°N ELEKTROFOREZÄ°
Bu test, bazı proteinlerin, özellikle de immunoglobülinlerin ve alakalı moleküllerin kanda anormal derecede yüksek seviyelerde bulunup bulunmadığını anlamak için yapılır. Çoğunlukla, bir kan hücresi hastalığı olan, mültipl miyelom teşhisinde yardımcı olarak kullanılır.
SODYUM
Sodyum minerali, vücuttaki su dengesini saÄŸlamada önemlidir ve aynı zamanda, kas hareketleÂrinde ve sinir sinyallerinin iletiÂminde rol oynar. Vücut, normalde, sodyum seviyelerini çok sıkı denetim altında tutar, ancak sodyum seviyeleri çeÅŸitli hastalıkÂlarda anormal derecede yükseleÂbilir veya azalabilir.
TEOFÄ°LÄ°N
Teofilin, astım tedavisinde kullaÂnılan bir ilaçtır. Anormal kalp ritimlerine veya daha yüksek yoÄŸunluklu nöbetlere yol açabilir ve bu nedenle de kan dolaşımınÂdaki ilaç seviyelerinin dikkatlice izlenmesi gerekir.
TÄ°ROÄ°D UYARICI HORMON (THYROÄ°D-STÄ°MULATÄ°NG HORMONE -TSH)
TSH, hipofiz bezi tarafından üretilir ve tiroit bezinin, triiyodotironin ve tiroksin üretimini düzenlemesine yardımcı olur. Tiroit hormonları çok düşük veya çok yüksek olduÄŸunda, TSH, tiroite, üretimi artırma veya düşürme sinyali gönderir. TSH testi, genelÂlikle, hipertiroid veya hipotiroid teÅŸhisinde kullanılır.
TÄ°ROKSÄ°N (T4)
Tiroit bezi tarafından üretilen T4 hormonu, büyüme ve geliÅŸimi düzenlemeye yardımcı olmanın yanı sıra, metabolizmayı ve vücut ısısını da kontrol altında tutar. Yüksek seviyelerde bulunması, hipertiroidin, düşük seviyelerde bulunması ise hipotiroidin haberÂcisidir.
TOKSÄ°K TARAMA
Toksik tarama testlerinde, kanda, narkotik ilaçlar, sakinleÅŸtiriÂciler, antidepresanlar, antipsikotik ilaçlar, alkol, amfetaminler ve halüsinojenler gibi, zehirÂleyici olabilecek maddelerin varlığı incelenir. Genellikle, acil vakalarda, koma, kafa karışıkÂlığı, mantıksız davranışlar veya kalp düzensizlikleri gibi belirtileri araÅŸtırmak için yapılır.
TRÄ°SÄ°KLÄ°K SEVÄ°YESÄ°
Trisiklik (üç halkalı) antidepreÂsanlar (heterosiklikler de denir), depresyon tedavisinde yaygın olarak kullanılır. Kanda yüksek seviyelerde bulunmaları, kalp hasarına yol açabileceÄŸinden, kandaki seviyelerinin belli aralıkÂlarla izlenmesi gerekir.
TRÄ°GLÄ°SERÄ°DLER
Trigliseridler, kan yoluyla vücutta dolaşan yağlardır ve kardiyak hastalığa ve diğer hastalıklara yol açabilirler. Kalp hastalığına yakalanma riskinizi belirlemek amacıyla, kolesterol seviyeleri ölçülürken, genellikle trigliserid ölçümü de yapılır.
TRIIYODOTIRONIN (T3)
Tiroit bezi tarafından üretilen T3 — hormonu, büyüme ve gelişimi düzenlemeye yardımcı olmanın yanı sıra, metabolizmayı ve vücut ısısını da kontrol altında tutar. Yüksek seviyelerde bulunması, hipertiroidin, düşük seviyelerde bulunması ise hipotiroidin habercisidir.
ÃœRÄ°K ASÄ°T
Ürik asit, normalde böbrekler tarafından atılan, atık bir maddedir. Kanda yüksek seviyede ürik asit bulunması, genellikle, iltihabi gut hastalığında görülen bir durumdur ve ayrıca lösemi ve ciddi böbrek hasarı söz konusu olduğunda da gözlemlenebilir.
B12 VÄ°TAMÄ°NÄ°
Düşük B12 vitamini seviyeleri, beslenme biçiminde (vejetarÂyenlerde olduÄŸu gibi) vitaminin yeterince alınmamasından veya bağırsakların ve midenin vitamin emiliminde yetersiz kaldıkları hastalıklardan kaynaklanabilir. B12 vitaminin düşük seviyelerde bulunması, anemiye, nörolojik sorunlara ve diÄŸer hastalıklara yol açabilir.
AKYUVAR SAYIMI
Akyuvarlar, vücudun enfeksiyonÂlara karşı savaÅŸmasına yardımcı olurlar. Bu test, tam kan sayımı dahilindedir ve genellikle enfekÂsiyon saptandığında yapılır. Lösemi de, akyuvar sayısında artışa sebep olur. Belli ilaç etkileÅŸimleri ve hastalıklar, akyuvar sayısında düşüşe sebep olabilir.
AKYUVAR FARKLILAŞMIŞ HÜCRE SAYIMI
Vücut, farklı akyuvar türleri üretir. Bu test, her bir türün kandaki nispi oranlarını ortaya koyar ve bu da vücudunuzdaki enfekÂsiyonun türünü (bakteriyel mi viral mi olduÄŸunu) belirlemeye yardımcı olabilir.