Diğer Büyük Tanrıçalar
Okeanid: Bu, tanrıçaların bir türüne verilen isimdir. Şair Hesiodos’un Titan diye gösterdiği Okeanos, yeryüzü kabuğunu çepeçevre saran bir sıvıdır. Bütün suların atası Okeanosun çok sayıda kızları vardır. Bunlara Okeanos adı verilir. Pınarların, kaynakların, derelerin, akarsuların tanrıçalarıdır.
Doris: Okeanos’lardan biri olarak geçer. Deniz, sükûnet ve güzelliğin tanrısı olan Nereus’un karışıdır. Nereus’un birbirinden güzel 50 tane kızı vardır. Bu kızların annesinin Doris olup olmadığını bilemiyoruz.
Nereid: Nereus’un 50 kızma verilen isim. Nereid’ler ikinci derecede deniz tanrıçaları sayılıyor. İçlerinde en meşhurları Thetis ve Galateia’dır.
Thetis: Nereidler’den biri olan Thestis’i Zeus kendisine eş yapmak ister.Fakat kâhinler ona Thestis’ten bir oğlan doğacağını, bu oğlanın babasından daha güçlü olacağını söylerler. Bu Zeus’u fikrinden caydırır, onu ölümlülerden Peleus ile evlendirir. Thestis ile Peleus’tan Akilleus doğar. İlyada Destanı’nda baş kahramanlardan biri olarak gördüğümüz Akilleus’un annesi Thestis’ten de fedakar ve şefkatli bir ana olarak söz edilir.
Galateia: Nereid’lerden biri. Bu da öteki Nereid’ler gibi çok güzeldir. Ama güzeller her zaman yakışıklı kahramanlarla eşleşmez. Galateia çok çirkin, insan azmam vahşi Kyklop’lardan Polyhemos’a aşık olur.
Titan: Mitolojide “Büyük Tanrılar-Atalar” olarak geçen Titan’ların 6’sı kadındır. Bu kadınlar sırasıyla şunlardır:
Theia (Masallarda Hyperion’un karısı veya Helion’un anası olarak geçiyor.)
Rheia (İlk tanrı Kronos’un kızkardeşi ve kansı).
Themis (Zeus’un kansı. örf, adet ve ahlâk tanrıçası. Üç kızı vardı. Burlara Horalar deniliyordu.)
Mynemosine (Zeus’un Dokuz Musa’ları doğuran kansı.)
Phoibe (Delphoi tapınağı kâhinliğini Afrodit’e hediye eden tanrıçadır.)
Tethys (Okeanos’un kansı. Bütün akarsuların kadının atası. îlyada Destanı’nda adı geçen Akilleus’un kansı Thetis ile aym kadın değildir.)
Hygieia: Sağlık tanrıçası olarak anlatılıyor. Mitolojik tablolarda elindeki bir tabaktan bir yılana bir şeyler içiren genç ve güzel kadın olarak tasvir edilmektedir.
Moira: Homeros, tanrıların bile boyun eğmek zorunda bulundukları bir Moira’dan söz eder. Homeros’tan sonra Hesiodos ve daha başka şairler Moira’larm üç tane olduğunu yazarlar. Bunlar kader tanrıçalarıdır. Birinin adr Klotho, kader ipliğini eğirir, Lakhesis kader dağıtır Akrapos ise ömür ipliğini keser ve kimse onu verdiği karardan döndüremez.
Nemesis: Çılgınlıkları cezalandıran bir tanrıça olarak biliniyor. Daha ziyade aşın mutluluktan doğan çılgınlıktan gören ve gerekli cezayı hiç affetmeden veren Nemesis’e Attika ve Symirna (İzmir) dolaylarında çokça yer veriliyor.
Nike: Zafer tannçasıdır.