Gebelikte Aşılar ve Bağışıklık Oluşturanlar
Hastalıkları önlemeye yardımcı olmak için birçok aşı bulunmaktadır. Aşı, sizi enfeksiyona karşı korumak için yapılır ve genellikle enjeksiyon veya ağız yoluyla alınır, Birleşik Devletler ve Kanada’da doğurganlık çağındaki birçok kadında kızamık, kabakulak, kızamıkçık, tetanoz ve difteriye karşı aşılarla bağışıklık oluşturulur. 1957’den önce doğan kişilerin çoğu, kızamık, kabakulak ve kızamıkçığa maruz kaldılar ve doğal olarak hastalığı geçirdiler ve bu bulaşıcı hastalıklardan muaf kabul edilebilirler. Bu hastalıklara karşı antikorları vardır ve dolayısıyla korunurlar.
1957 yılından sonra doğan kişiler için ise durum o kadar net değildir. Kızamığa karşı bağışıklığı belirlemek için kan testi yapılır. Kızamıkçığı, kan testi olmadan teşhis etmek zordur, çünkü birçok diğer hastalık aynı belirtilere sahiptir. Doktor tarafından teşhis edilen kabakulak veya kabakulak aşısı bağışıklık için gerekli bir kanıttır.
Kızamık, kabakulak ve kızamıkçık (MMR) aşılan yalnız doğum kontrol yöntemi kullanılıyorsa yapılmalıdır. Bu aşıyı olduktan sonra en az 4 hafta doğum kontrol yöntemine devam edilmesi gerekir. Tetanos veya DPT (difteri, boğmaca, tetanos) gibi diğer aşılar da önemlidir.
Hastalığa Maruz Kalma Riski. Belli bir aşı yaptuıp yaptırmamaya karar verirken çeşitli hastalıklara maruz kalma riskinizi düşünmeniz önem taşır. Hamilelik sırasında, hastalıklara maruz kalma olasılığınızı azaltmaya çalışın. Yaygm hastalıkların olduğu bilinen bölgelere gitmekten sakının. Hastalıklı olduğu bilinen kişilerden (özellikle çocuklar) uzak durun.
Hastalıklann hepsine maruz kalmaktan kaçınmak imkânsızdır. Eğer maruz kalmışsanız veya bu durum kaçınılmazsa, hastalık riski aşının potansiyel zararlı etkilerine karşı dengelenmelidir.
Daha sonra aşı, etkinliği ve hamileliği güçleştirme potansiyeli açısından değerlendirilmelidir. Gelişmekte olan bir ceninde aşılarm zararlı etkileri konusunda çok az bilgi vardır. Genelde, canlı olmayan aşılar güvenlidir. Canlı-kızamıkçık aşısı kesinlikle hamile bir kadına yapılmamalıdır.
Hamilelik döneminde kullanılması önerilen tek bağışıklık kazandırıcı ajanlar, DPT aşısı ve grip aşısıdır. Grip aşısı hamilelik sırasında yaptırabileceğiniz tek aşıdır. Eğer hiçbir kontrendikasyon yoksa, grip mevsiminde hamileliğinin 3. ayını geçmiş her hamile kadına grip aşısı yaptırılabilir. Bu mevsim genellikle, kasım ayından mart ayma kadardır, yine de bazı yıllar mevsim mart ayım da geçer. Doktorunuzla bu konu hakkında görüşünüz.
MMR aşısı, hamilelikten önce veya doğumdan sonra yapılmalıdır. Ekim 2001 ‘de, Amerikan Hastalık Kontrol Merkezi (CDC), kızamıkçık aşısı yaptırdıktan sonra bir kadının hamile kalmak için ne kadar beklemesi gerektiği konusundaki tavsiyesini değiştirdi. Bekleme süresi 3 aydan 1 aya indirildi. Kızamık ve kabakulak aşıları için güvenli aralık zaten 1 aydı.
Hamile bir kadın, sadece bu hastalık riski fazlaysa, çocuk felcine karşı ilk aşıyı yaptırmalıdır. Yalnız attenüe (zayıflatılmış) çocuk felci aşısı kullanılmalıdır.