Battal Gazi Destan’ında Anne Olarak Kadın
Destanda Battal Gazi’nin annesi olan SAİDE HATUN’un şahsında Müslüman anne, yine Battal Gazi’yi oğluna benzetip yardım eden ve Hıristiyan olan kadının şahsında da Hıristiyan anne tipleri temsil edilirler.
Sâide Hatun Battal Gazi’nin annesidir. Malatya serdarı olan kocasının ölümü üzerine, oğlu Battal’ın (Cafer) bir an evvel ondan boşalan yere geçmesini arzular. Ama o ara serdar olan Abdüsselamla çatışmaya girmesine de razı olmaz.
Tevekkül sahibi bir kadındır. Oğlunun dertlerini devamlı paylaşır. Battal Gazi’nin sefere çıkmak üzere evden her ayrılışı onu üzüntülere garkeder. Ağıtlar yakar. Oğluna son derece düşkündür.
Battal Gazinin Tarsus yakınlarında bir kâfir kalesinde rastladığı kadın ise, Hıristiyan anne tipini temsil eder. Burada dikkati çeken husus, din ve milliyet farkı sözkonusu olmaksızın, annelik duvgusunun bütün kadınlarda ayniliğidir.
Bir akarsu vasıtasiyle yüzerek kaledeki su sarnıcına giren ve müşkül durumda kalan Battal Gazi’nin imdadına, su almak üzere oraya gelen bir kadın yetişir. Battal Gazi’yi oğluna benzetir Ona sarılarak gözyaşları döker. Yedirir, giydirir ve iştirana tini temin eder. hasreti ile yüreği yanmış olan kadın, oğluna benzettiği Battal Gazi’yle bu duygusunu tatmine çalışır.
Evlât hasreti ile yüreği yanmış olan kadın, oğluna benzettiği Battal Gazi’yle bu duygusunu tatmine çalışır.