Gebelikte Kalsiyum Alımı

Süt ürünleri hamilelik sırasında çok önemli olabilirler. Bu ürünler, siz ve be­beğiniz için çok kritik olan kalsiyum içerirler. Ayrıca kalsiyum emilirnine yar­dım eden D vitaminini de barındırırlar.

Kalsiyum, kemiklerinizin sağlığını ko­rumaya yardım eder, ayrıca bebeğin güçlü kemikler ve dişler geliştirmesi için kalsiyuma ihtiyacı vardır. Hamilelik sı­rasında, hemen hemen günde 1.200 mg. kalsiyuma ihtiyacınız vardır. Öğünleri­nizde yeterli kalsiyumu almak için diğer önemli nedenler; kalsiyumun yüksek kan basıncını önlemesi ve preeklampsi riskini azaltmasıdır.

Ayrıca, vücudunuz, hamileliğin daha sonraki dönemlerinde, eğer bebeğinizi emzirirseniz kullanmak üzere kalsiyum depolar.

~ Ne Kadar Kalsiyuma İhtiyacınız Var?

Her gün ne kadar kalsiyum almanız gerekir? Hamile kadınlar için önerilen kalsiyum günde 1.200 mg’dır (hamile olmayan kadınlar için önerilen miktarın IV2 katı). Doğum öncesi vitamininiz 300 mg kalsiyum sağlar, o yüzden geri kalan 900 mg kalsiyumu almak için doğ­ru gıdaları yediğinizden emin olun.
Paketlenmiş gıdaların kalsiyum içeri­ğiyle ilgili bilgi için etiketleri okuyun. Yediğiniz gıdalardaki kalsiyum miligram miktarını takip edin. Her gün, tükettiğiniz her gıdadaki kalsiyum miktarını yazın ve günde 1.200 mg. kalsiyum aldığınızdan emin olmak İçin toplamını hesaplayın.

~ Bazı Kalsiyum Kaynakları

Süt, peynir, yoğurt ve dondurma iyi kalsiyum kaynaklandır. Kalsiyum İçeren diğer gıdalar brokoli, Çin lahanası, laha­na, ıspanak, somon balığı, sardalya balı­ğı, nohut, susam yağı, badem, pişmiş ku­ru fasulye, tofu ve alabalıktır. Portakal suyu, ekmek, kahvaltılık tahıllar ve hu­bubatlar artık kalsiyum açısından zen­ginle ştirilmektedir. Market raflarını kontrol edin.

Seçebileceğiniz bazı süt ürünleri ve porsiyonları aşağıdaki gibidir:

• Süzme peynir – 3/4 kâse
• İşlenmiş peynir (Amerikan) – 60 gr
• Sert peynir (Parmezan ve Romano) -30 gr.
• Krema veya puding – 1 kâse
• Süt (tam yağlı, % 2, % 1 yağsız) – 240 gr.
• Doğal peynir (çedar) – 45 gr.
• Yoğurt (sade veya meyveli) – 1 kâse

Eğer kalori alımınızın düşük olmasını istiyorsanız, az yağlı süt ürünlerini se­çin. Bazı seçimler, yağsız süt, az yağlı yoğurt ve az yağlı peynir olabilir. Kalsi­yum içeriği az yağlı süt ürünlerinden et­kilenmez.

~ Kalsiyum Almanın Diğer Yolları

Diyetinizdeki kalsiyum miktarını baş­ka yollarla da arttırabilirsiniz. Çorba, pa­tates püresi ve köfte gibi yemek tarifleri­ne yağsız süt tozu ekleyin. Taze meyve ve sütle meyveli içecekler hazırlayın; bir kepçe buzlu süte, dondurulmuş yoğurt veya dondurma ekleyin. Kaymaksız ve­ya az yağlı sütte pirinç ve yulaf pişirin.

~ Kalsiyumla İlgili Bazı Önlemler

Bazı gıdalar vücudun kalsiyum emilimini engeller. Tuz, çay, kahve, protein ve mayasız ekmek kalsiyum emilimini azaltır.

Eğer doktorunuz, kalsiyum desteğine ihtiyacınız olduğuna karar verirse, mag-nezyum ile kalsiyum karbonat (kalsiyum emi/imine yardun etmek için) iyi bir seçimdir. Hayvan kemiklerinden, istiridye kabuklarından veya dolomitten (kalsi­yum, magnezyum ve karbonattan ibaret bir çeşit beyaz mermer) kaynaklanan hiçbir takviye kullanmayın, çünkü bu ürünler kurşun içerebilirler.

Not: Vücudunuz aynı anda 500 mg’dan fazla kalsiyumu absorbe edemez, o yüz­den kalsiyum alımınızı günün tamamına yayın. Kahvaltıda, kalsiyumla güçlendi­rilmiş portakal suyu, ekmek, kahvaltılık tahıl ve bir kutu yoğurt tüketiyorsanız 500 mg’dan daha fazla kalsiyum alıyor olabilirsiniz, ama vücudunuz hepsini ay­nı anda absorbe edemez.

~ Kalsiyum Desteği

Bazı doktorlar kalsiyum desteği tavsi­ye ederler. Kalsiyum her hamile kadın için önemlidir. Bebeğin güçlü kemikler ve dişler oluşturmasına yardun eder ve kemiklerinizin sağlığını korur. Hamile­likte, günde 1.200 ila 1.500 mg. kalsiyu­ma ihtiyacınız vardır. Bu miktar, günde 3 ila 4 bardak yağsız süt demektir.

– Laktoz İntoleransı

Eğer laktoz intoleransınız varsa, sizin için uygun birçok kalsiyum kaynağı var­dır. Daha önce belirtildiği gibi, kalsiyum açısından güçlendirilmiş ürünleri araştı­rın. Pirinç suyu ve soya sütü de kalsiyum ve D vitamini sağlar. Eğer çedar, gouda, Parmezan ve İsveç peyniri gibi sert pey­niri seviyorsanız bunlar daha az laktoz içeriğine sahiptir.

Reçetesiz satılan Lactaid (laktoz enzi­mi) doğal bir enzim içerir ve vücudun ürünlerde ve gıdalarda bulunan kompleks şeker yardım eder. Laktoz iyi sindirümediği zaman, ga­za, abdominal distansiyona, kramplara ve diyareye neden olabilir. Hamilelikte kullanım konusunda bu ilaç için uyan ve­ya Önlem belirtilmemiştir; yine de kullan­madan önce doktorunuzla görüşün.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ
kadın sitesi kategoriler