Hamilelik Döneminde Kaçınılması Gereken Bazı Çevresel Atıklar
Kurşun
Kurşunun zehirliliği yüzyıllardır bilinmektedir. Geçmişte, kurşuna en çok atmosfer nedeniyle maruz kalınıyordu. Günümüzde, benzin, su boruları, lehimler, piller, yapı malzemeleri, boyalar, kumaş boyalan ve ahşap koruyucular dahil olmak üzere birçok kaynaktan kurşuna maruz kalmıyor.
Kurşun, plasentadan kolayca geçerek bebeğe ulaşabilir. Zehirliliği hamileliğin 12. Haftası kadar çabuk bir sürede ortaya çıkabilir, bu da bebekte kurşun zehirlenmesiyle sonuçlanabilir. Kurşuna maruz kalmaktan kaçının. Eğer işyerinizde kurşuna maruz kalma olasılığınız varsa doktorunuzla görüşün.
Cıva
Cıvanın hamile bir kadın için potansiyel bir zehir olmasıyla İlgili uzun bir hikâyesi vardır. Cıva bulaşmış balık raporları beyin felci ve mikro-sefali ile ilişkilendirilmektedir.
PCB ‘Ur (Zehirli Kimyasal Maddeler) Çevremizde önemli miktarda poliklorin bifeniller (PCB’ler) mevcuttur. PCB’ler birkaç kimyasal bileşenin karışımlarıdır.
Balıkların, kuşların ve insanların çoğu artık dokularında ölçülebilir miktarda PCB’ye sahiptir. Bazı uzmanlar hamile kadınların balık alımlarım sınırlamalarını önermektedir (cıva ve PCB’lere maruz kalmaktan kaçınmak için), özellikle de bir kadın çalıştığı yerde PCB’lere maruz kalıyorsa. 26. Hafta bölümünde bulunan açıklamalara bakınız.
Böcek İlaçları
Böcek ilaçları, istenmeyen bitkileri ve hayvanlan kontrol etmek için kullanılan çok sayıda etmeni kapsar. Bu ilaçlar geniş ölçüde kullanıldığı için insanlar genellikle bunlara maruz kalırlar. Dikkat edilmesi gerekenlerin çoğu birkaç etmeni içerir -DDT, klordan, heptaklor, lindan ve diğerleri.