Hamileliğin 1. ve 2. Hafta İçin Tavsiyeler

Reçetesiz satılan hamilelik test­leri güvenilirdir ve hamile kaldıktan sonra 10 gün içinde pozitif (hamile­liği belirtir) çıkabilir.
Bazı kadınlar (yaklaşık % 25), mittelschmerz adı verilen yumurtlama dö­nemi ağrılarını belirgin bir şekilde yaşa­yabilirler.
Bu belirtinin varlığının veya yokluğu­nun, yumurtlama olup olmadığını ispat­ladığı düşünülmemektedir.
Sağdığınız Hamileliğinizi Etkiler
Sağlığınız hamilelİğinizdeki en önem­li etmenlerden biridir. İyi beslenme, uy­gun egzersiz, yeteri kadar dinlenme, kendinize nasıl baktığınız hamileliğinizi etkiler. Bu kitabın başından sonuna ka­dar, alabileceğiniz ilaçlar, ihtiyacınız olacak tıbbi testler, kullanabileceğiniz reçetesiz maddeler ve sizi ilgilendirecek daha birçok konu hakkında bilgi verme­ye çalışıyoruz. Bu bilgiler, hareketlerini­zin hamileliğinizi ve gelişen bebeğinizin sağlığını nasıl etkilediğinden haberdar olmanız için gereklidir.
Aldığınız sağlık bakımı da hamileliği­nizi ve hamile obuaya ne kadar hazır olup olmadığınızı etkiler. İyi bir sağlık bakımı bebeğinizin gelişimi ve sağlığı için önemlidir.

– Sağlık Bakım Uzmanınız

İş, sağlık bakım uzmanınızı seçmeye gelince birçok seçeneğiniz vardır. Bir do­ğum uzmanı bebek doğumu dahil, hamile kadınların bakımı konusunda uzmanlaşan bir doktordur. Doğum uzmanları tıp dok­torlarıdır (resmen tanınmış bir tıp okulun­dan mezun olan ve tıbbi bir lisans için tüm gereklilikleri tamamlamış tıp doktoru.)
Yüksek risk taşıyan hamilelikler ko­nusunda uzmanlaşan doğum uzmanları perinatologlardır. Az sayıda kadın (10 kadından l’i) bir perinatoloğa ihtiyaç duyar. Eğer geçmişteki sağlık sorunları hakkında endişeleriniz varsa doktorunu­za bir uzmanla görüşmeniz gerekip ge­rekmediğini sorun.
Bazı kadınlar bir aile hekimini tercih eder. Bazı durumlarda, bir topluluğun sayısı az olduğundan veya çok uzak bir yer olduğundan doğum uzmanı bulun­maz. Aile hekimi genellikle dahiliye doktorunuz, doğum uzmanı/jinekolog ve pediatriniz olarak hizmet eder.
Birçok aile hekimi bebek doğumu ko­nusunda deneyimlidir. Eğer problem çı­karsa, aile hekimi sizi, doğum öncesi ba­kım için bir doğum uzmanına göndere­bilir. Bu durum ayrıca bebeğinizin doğu­mu için bir sezaryen ameliyatı gerekti­ğinde de söz konusu olabilir.
Hamile kadınlar bazen bakımları için lisanslı bir ebe-hemşire tercih ederler. Li­sanslı bir ebe-hemşire; az risk taşıyan, zor olmayan hamileliklerde doğum yaptıran eğitimli bir profesyoneldir. Bu profesyo­neller, ebe-hemşirelik alanında ek eğitim ve sertifika almış kayıtlı hemşirelerdir. Herhangi bir sorun oluştuğu zaman acilen bir doktordan yardım talep ederler.

İletişim Önemlidir.

Sağlık bakım uz­manınızla iyi bir iletişim kurabilmek önemlidir. Hamilelik ve doğum kişisel deneyimlerdir. Aklınızda bulunan her soruyu sormaya ihtiyacınız vardır, örne­ğin aşağıda listelenen sorular gibi:
• Normal doğuma mı güveniyorsunuz?
• Her hastaya uyguladığınız rutin yön­temler var mı? Herkese bir lavman, fe-tal monitör veya daha başka şeyler “uygulanıyor mu?”
• Siz burada değilken hastaların bakı­mıyla kim ilgileniyor?
• Görüşeceğim başka doktorlar var mı veya benimle kim ilgilenecek?

Endişelerinizi dile getirin ve sizin için önemli olan her konu hakkında konuşun. Doktorunuzun yüzlerce veya binlerce kez doğum deneyimi vardır ve bu deneyimler­den sizin iyiliğiniz için yararlanır. Dokto­runuz herhangi bir “özel” talebinize saygı duymaya çalışırken siz ve bebeğiniz için en iyi olanı düşünmek zorundadır.
Hiçbir soruyu sormaktan çekinmeyin; doktorunuz büyük olasılıkla bu soruları da­ha önce de duymuştur. Bu, sizin için man­tıklı olmayan veya riskli olan bir istek de olabilir ancak bunu sormak önemlidir. Eğer bir isteğinizin gerçekleşmesi uygunsa, daha sonra, beklenmedik gelişmeleri engelleye­rek bunun için birlikte plan yaparsınız.

Sizin İçin “Doğru” Olan Doktoru Bulmak

“Tam istediğiniz gibi” birini nasıl bulursunuz? Eğer zaten memnun olduğunuz bir doğum uzmanınız varsa, tamamen hazırsınız demektir.
Eğer yoksa, çevrenizdeki tıp kurumla­rını arayın. Profesyonel kişilere hamile­lik için yeni hastalarla kimin ilgilendiği­ni öğrenmek için danışın.
Memnun kalacağınız bir doktor bul­manın başka yollan da vardır. Yeni be­beği olan arkadaşlarınıza deneyimleri hakkında sorular sorun. Çevrenizdeki bir hastanede bulunan bir doğum hemşi­resinin fikrini alın. Başka bir doktor, Ör­neğin bir pediatr veya dahiliye uzmanı size tavsiyelerde bulunabilir.
Bir doktor seçtiğiniz zaman genellikle bir de hastane seçmiş olursunuz. Bebeği­nizin dünyaya geleceği yeri seçerken aşağıdakileri aklınızda bulundurun.

• Hastane size yakın mı?
• Eşiniz ve eşinizin doğuma katılması ile ilgili prensipleri nelerdir?
• Sezaryen operasyonu olursa yanınızda bulunabilir mi?
• Epidural uygulanıyor mu?
• Burası bir doğum merkezi mi? (eğer is­tediğiniz buysa?)
• Sigortanız doktor ve hastane masrafla­rını karşılıyor mu?

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ
kadın sitesi kategoriler