Dikişli Doğum Nedir?
Normal doğum esnasında hem bebeğin çıkışını kolaylaştırmak hem de annenin vajina ve dış kısımda oluşabilecek kontrolsüz yırtılmaları önlemek için hekim tarafından bir kesi yapılmaktadır. Buna tıp dilinde epizyotomi adı verilir.
Epizyotomi açılmadığı durumlarda özellikle ilk doğumda muhtemelen yırtıklar meydana gelir. Oluşan bu yırtıkların büyüklüğü baş çıkarken doktor tarafından uygulanan koruma tekniğine, anne adayının yapısal özelliklerine ve bebeğin başının büyüklüğüne göre değişir. Genelde yüzeyel yırtıkların oluşmasına karşın bazen istenmeyen şekilde anüse ve hatta kalın barsağa kadar uzanan yırtıklar da oluşabilir.
Ayrıca yırtık oluşsun ya da oluşmasın bebeğin başının çıkışıyla bağdokusundaki zorlanma ve gevşemeleri önlemek amacıyla bu kesinin yapılması faydalıdır. Böylelikle uzun dönemde oluşabilecek rahim ve idrar kesesi sarkmaları, vajinada gevşemeler de kısmen önlenmiş olur.
Solak olmayan doktorlar genellikle bu kesiyi hastanın sağ tarafına doğru bazı hekimlerse orta hattan yaparlar. Bebek ve plasentanın çıkışından sonra ise bu kesi itinalı bir şekilde anatomiye uygun olarak hekim tarafından dikilir.
Genelde kesi lokal anestezi altında ya da epidural anestezi ile yapılır. Dolayısıyla kesi ve dikim anında anne ağrı hissetmez.
Epizyotomi iyileşmesi sonrasında kesi usulüne uygun dikildiğinde ve anne tarafından doktorun önerdiği şekilde bakımı yapıldığında bölgede kesi hattı boyunca çizgi şeklinde çok küçük bir iz kalır.
Epizyotominin dikilmesi sonrasında en sık görülen yakınma birkaç gün süren ağrıdır. Ancak bu ağrı çok şiddetli değildir ve genellikle ağrı kesicilerle giderilebilir.
Dikiş iplikleri kendiliğinden eriyen tipde olduğundan alınmaları gerekmez. Temiz tutulduğunda kesik yeri bir – iki hafta içinde iyileşir. Burada dikkat edilmesi gereken konu annenin dikişlerin olduğu tarafa ağırlık vererek oturmamasıdır.
Özetle dikişsiz doğum yapmak bir üstünlük ya da bir avantaj değildir. Tam tersine, bu kesi yapılmadığı zaman kontrolsüz yırtıklar olabileceği gibi yırtık oluşmasa bile dokuların ve bağların zorlanması daha şiddetli olabilmekte ve bu da ilerki dönemlerde doku gevşekliklerine daha fazla yol açabilmektedir. Dolayısıyla dikişli doğum kadın açısından belki daha avantajlı olandır.
Ancak ikinci ve üçüncü doğumlarda ve bebeğin de yırtıklara yolmayacak büyüklükte olduğu koşullarda hekim epizyotomi açmayabilir ve dikişsiz doğum gerçekleştirilebilir.
Doğum dikişli ya da dikişsiz olarak gerçekleştirilsin, sonuçta vajinada az ya da çok genişlemeye ve hatta bazen oluşacak yırtıklar nedeniyle istenmeyen sonuçların ortaya çıkmasına da neden olabilir.
Nadiren de olsa vajinadaki bu yırtılmalar yeterli şekilde tamir edilmezse sonraki yıllarda cinsel ilişkiden de beklenilen tatmin alınamayabilir. Böyle durumlarda ise genişleyen vajenin tekrar eski durumuna getirilmesi ve daraltılması mümkündür.