Talasemi Hastalığı Sizi Korkutmasın
Talasemi hastalığı tedavi olmayı gerektiren genetik bir kan hastalığıdır.Ülkemizde de Akdeniz Anemisi olarak bilinen hastalık, anne babada taşıyıcı olarak görünebileceği için evlenmeden önce test yaptırılması germektedir. Akdeniz Anemisi hastalığı taşıyan kişililer de çok fazla sağlık sorunu ortaya çıkarmaz ama ileri derecede şişkin karın , koyu cilt rengi, yüz ve kafada kemik bozuklukları dalak büyümesi gibi reaksiyonlar oluşabilir. Talasemi hastalığı bulaşıcı değildir ve ya bir kanser türü de değildir.
–Talesami alfa ve beta olmak üzere iki tipi vardır. Bunlardan beta türü Akdeniz Bölgesi insanlarında çok fazla görüldüğü için Akdeniz Anemisi ismini almıştır.
-Bu hastalık bebeğe yalnızca anneden ya da yalnızca babadan geçerse çocuk sadece taşıyıcı olur. Taşıyıcı bebekler bazen renk solgunluğu ve hafif halsizlik dışında tamamen sağlıklı olurlar. Talasemi hastalığı bulaşıcı değildir. İki taşıyıcı anne ve babanın çocukları olursa çocukta talasemi hastası olma olasılığı yüzde 25 dir. Çocuğun sağlam olma olasılığı yüzde 25 dir. Yüzde 50 olasılıkla da taşıyıcı olma riski söz konusudur.
-Talasemi hastalığı taşıyıcı bir insan sağlam biriye evlendiği zaman çocuk hasta olmaz %50 taşıyıcı ve %50 sağlam olma olasılığı vardır.
–Talasemi taşıyıcıları için tedavi gerekmez zaman zaman halsizlik ve yorgunluk hissi olur bunun için çinko ve folik asit desteği alınabilir. Talasemi hastaları genellikle demir eksikliği anemisi ile karşılaştırılır ve uzun süre gereksiz yere demir eksikliği tedavisi görürler. Bu nedenle iki aylık demir tedavisi ile tedavi olmayan kişilere mutlaka talasemi testi yapılmalıdır.
– Talasemi major hastalığı ise erken yaşlarda çocuklukta başlayan çok ciddi bir kan hastalığıdır. Bu çocuklar kendileri için gerekli olan hemoglibini üretemezler.
– Taşıyıcı talasemi olan bir insan ilerde hasta olmaz taşıyıcı olan her zaman için taşıyıcıdır.
– Akdeniz Anemisi olan çocuklarda büyüme ve gelişmede yaşıtlarına göre geride kalırken zeka gelişiminde ise hiç bir sorun yaşanmaz.