Hamilelikte Hemoroid (Basur)
Basur olarak da bilinen hemoroid en sık görülen sorunlardan. Her üç kişiden birinde sorun yaratan veya yaratmayan hemoroid olduğu biliniyor. Hemoroid gebeleri de rahatsız ediyor. Anüste üç tip hastalık var. Bunlar hemoroid, fissür ve fistül. Makatın içindeki mukozanın altında bulunan damarların genişlemesi, bollaşması bir anlamda varis haline gelmesi hemoroid hastalığı.
Hemoroid daha çok kimlerde görülür?
Normalde her insanda hemoroid var. Ama hastalık haline gelmesi bu damarların genişlemesi ve bollaşmasıyla olur. Çok çeşitli sebeplerle ortaya çıkan hastalık için kesin bir sebep söylemek pek de mümkün değil. Fakat kalıtsal özellikleri olduğunu biliyoruz. Kalıtsal özelliği olan insanlarda gebelik süreci beslenme düzensizliği vb. durumlarda hastalığın tetiklenme olasılığı oldukça yüksek.
Gebelik sürecinde hastalığı tetikleyen faktörler neler?
Gebelik sürecinde hastalığa eğilimi olan anne adaylarlarında hastalık oluşma riskinin artmasının sebebi, hamilelik döneminde mide bulantısı, aşerme gibi olayların ortaya çıkması ve beslenme alışkanlığının değişmesi. Bunun yanı sıra, bebeğin büyümesiyle birlikte hem rahmin büyümesi ve aşağı doğru basınç oluşturması hem de toplardamardaki basıncın artması da hastalığı tetikler.
Gebelikte hastalığı önlemenin yolu var mı?
– Beslenmeye dikkat etmek,
– İshal veya kabız olmamak,
– Düzenli dışkılama alışkanlığının edinilmesi,
– Posalı gıdaların tercih edilmesiyle hemoroid oluşumu riski önemli oranda azaltılabilir.
Gebelikte hemoroidin dezavantajları neler?
Bunun tatsız tarafı hastaya radikal bir ameliyat yapamamak ya da gebelik nedeniyle etkili ilaç kullanamamak. Ancak ufak tefek girişimlerle hastayı kısa dönemde rahatlatmaya yönelik girişimlerde bulunabiliyoruz.
Hemoroidin derecesine göre uygulanan tedavi yöntemleri değişir mi?
Hemoroid tedavisi derecelerine göre değişir:
Birinci derece hemoroid: Genellikle ameliyat gerektirmez ve medikal tedaviler yeterli olabilir.
İkinci derece hemoroid: Genellikle ilaç tedavisine yanıt alınamıyor. Hasta ya o şikayetlerle idare ediyor ya da geliyor ameliyat oluyor. Bu hemoroidin lastikle boğma, ışınla yakma veya iğneyle büzüştürücü tedavilere yanıt verme olasılığı yüksek.
Üçüncü ve dördüncü derece hemoroidler: Ameliyat gerekir.
Gebelikte hemoroid zarar verir mi?
Bebeğin zarar görmemesi için anneye radikal çözüm uygulayamamak sıkıntımız. Ağrısı çok olan bir hastalık olduğu için gebelikte maalesef anne bu ağrıyı çekmek zorunda kalıyor. Gebelikte karşılaşılan bu sorun hekimi de zorlayan, sıkıntıya sokan bir durum. Anne adaylarına önerim, hamile kalmadan önce birkaç dakikalık operasyonla bu sorunu gidermeleri.