Mide Ekşimesi-Yanması
İnsanlarda yemek borusunda özofegal sfinkter ismini alan oval bir kas vardır. Yemek yenilirken bu oval kas açılır ve yenilen gıdalar mideye doğru yol alır bunun devamında bu kas kapanarak yenilen yemeklerin ve mide asitlerinin yemek borusuna geri dönmesini engeller.
Eğer yemek borusundaki oval kas düzgün çalışmaz ve midedeki gıdalar ile mide asitleri yemek borusuna geri döner ise yemek borusunda koruyucu bir doku olmadığından dolayı burada acı hissi oluşur. Bu duruma mide yanması veya mide ekşimesi adı verilir.
Mideden gelen mide asiti yemek borusunda hafif kızarıklıklara bunun devamındada kanamalı mide ülserine yol açabilir.
Ayrıca mide yanmasının neden olacağı hastalıklardan biri de gastro özofajinal reflü sendromu yani GÖRS denilen rahatsızlık ortaya çıkar bu rahatsızlık mide asitinin yemek borusuna geri dönmesi sonucu midede oluşan yanma hissine denir.
Reflü hastalığı genellikle bebeklerde ve çocuklarda görülür.
Mide yanması 2-3 saat arası sürebilir sonrasında yemek yenildiğinde geçer. Mide fıtığı olan kişilerde mide reflüye bağlı mide yanması çok görülür.
Mide yanması hastalığının tedavisi:
Uyumadan 2 saat önce yemek ve içecek kullanmamak mide yanmasının bir numaralı tedavi yöntemidir. Ayrıca sigara ve alkol kullanan kişiler mide yanması durumunda bu alışkanlıkları bırakmalıdırlar. Diyete başlanması gerekir. Doktor kontrolünde mide asitinin azalmasını sağlayan ilaçlar kullanmak.
Ayrıca hamilelerde mide yanması çok görülmektedir. Bunun nedeni hormonal bir durumdur.
Sağlıklı bir yaşam dileğiyle Kadir Çevirgen
miğde ekşimesi ve acılık bu ne iyi gelir buna bir çare söylerseniz sevinirim ama biraz acıl !!!!!?????