Kulak Zarı Yırtılma Sebepleri
Delik kulak zarı dış kulak yolu ile orta kulağı birbirinden ayıran bu ince zarın delik veya yırtık olmasıdır. Orta kulak burun gerisindeki genize “östaki borusu” aracılığı ile bağlantılıdır. Bu boru orta kulak basıncı ile hava basıncını eşitler.
Delik kulak zarında sıklıkla işitme azalır ve nadiren de akıntı olur. Ağrı genellikle bulunmaz.
Kulak Zarı Delinmesinin Sebepleri
-Darbe ve iltihap baş sebepler arasındadır. Şu durumlarda kulak zarı delinebilir:
-Kulağa şiddetli tokat atılması
-Kafatası kırığının belli türlerinde
-Ani bir patlama sonrası
-İğne kibrit çöpü gibi cisimlerin kulak kanalı içerisine fazlaca sokulması
-Aşırı sıcak veya asidik bir sıvının kulak kanalına kaçması
-Orta kulak iltihapları ağrı işitme kaybı ve kulak zarının delinmesine yol açabilirler. Kulaktan iltihaplı veya kanlı bir akıntı olabilir. Bu durum kulak zarı deliği ile birlikte olan orta kulak iltihabıdır.
-Nadir durumlarda kulağa yerleştirilen havalandırma tüplerinden sonra kulak zarında bir delik kalabilir.
Bazılarının iyileşmesi aylar sürse de çoğu kulak zarı delikleri delindikten birkaç hafta sonra kendi kendilerine kapanırlar. İyileşmeleri esnasında kulak sudan ve darbeden korunmalıdır. Kendi kendine kapanmayan zar deliklerinde operasyon gerekebilir.
Delik Kulak Zarının İşitmeye Etkileri
Genellikle delik büyüdükçe işitme kaybı da artar. Deliğin kulak zarındaki yeri de işitmeyi etkiler. Şayet kafatası kırığı orta kulakta birbiri ile bağlantılı olarak işitmeyi iç kulağa ileten kemikçiklerde de bir hasar meydana getirmişse işitme kaybı oldukça ağır olabilir.
Kulak zarı ani bir darbe veya patlama sonucu delinmişse işitme kaybı fazla olabilir ve kulak çınlaması da şikâyetlere eklenebilir. Bu durumda işitme zamanla geri döner ve kulak çınlaması birkaç gün içerisinde azalır. Kulak zarı deliğine bağlı sürekli iltihap olması ileri derecede işitme kaybına yol açabilir.