Lenf Dokusu Kanseri-Hodgkin Hastalığı
Hodgkin hastalığı, lenf bezlerinden kaynaklanan, tedavi edilebilen bir kanser türüdür. Lenf dokusunun en sık görülen kanseridir.
Özellikle genç erkeklerde görülen, vücudun retiküler ve lenfatik dokularını tutan bir hastalıktır.
Nedeni: Hodgkin hastalığı, bir akyuvar türü olan lenfositlerden oluşan lenf dokusunu etkiler. Lenfositler kanda ve kemik iliğinde bulunurlar. Ayrıca boyunda koltukaltında, kasıkta, göğüste, karında, karaciğerde ve dalakta, lenf bezlerini (düğümlerini) oluşturan kümelenmeler yaparlar. Hodgkin hastalığında lenf hücreleri çoğalır ve lenf bezleri büyür. Önce bir grup lenf bezi etkilenir (çoğunlukla boyunda), daha sonra hastalık başka lenf düğümlerine de geçer ve bütün lenf sistemine yayılır.
Belirtileri: Boyundaki lenf bezleri, zamanla, ağrısız olarak şişer. Bunlar, yumuşak olmamakla birlikte, lastik kıvamında, kolay hareket ettirilebilen, birbirinden ayrı kitleler halindedir. Hastalık ilerledikçe, diğer lenf bezleri grupları da şişer ve hastada, bazen on gün kadar süren ateşli devreler belirebilir. Şişen lenf bezleri grupları, çevrelerindeki yapıların çalışmalarını engeller. Örneğin, bronşları çevreleyen bezler, solunum yollarına basınç yaparak, hastada solunum darlığına yol açabilir, ya da akciğerin bazı bölümleri söner. Karaciğerle dalak şişip, karında rahatsızlık duygusu yaratır ve sinirler üzerindeki basınç sonucu, ağrı ya da felçler belirir. Bazı ender hallerde, hasta, alkol içtiği zaman, şişmiş olan bezlerde ağrı duyar.
Tedavi: Belirli bir grup beze ışın tedavisi etkilidir. Şişkinliğin yaygınlaştığı hallerde, sitotoksik (hücre zehiri olan) ilaçlar kullanılır. En sık kullanılan bu tür ilaç, hardal gazına benzer olan nitro-gen mustard”dır (azotlu hardal). Diğer sitotoksiklerden, vinblastin sulphate (vin-blastin sülfat) ve chlorambucil (kloram-büsil) de denenebilir. Hastalığa, genellikle kansızlık da eşlik eder, hatta bazen o kadar şiddetli olabilir ki, hastaya kan naklini gerektirir. Ağrı ya da herhangi bir organın görevini engelleyen yerel basınçları, cerrahî yoldan ortadan kaldırmak mümkündür.