Hipotiroid Nedir
Tiroidin salgıladığı iki önemli hormona T3 (triiyottironin, trijodtironin) ve T4’ün (tiroksin) yeterince salğılanmaması nedeniyle hipotiroid ortaya çıkar. Hipotiroid yani yetersiz hormon salğılanması sonucu vücudun bütün metabolik değişimlerinde azalma görülür ve organların (sindirim, sirnir vb.,,) hareketlerinde buna bağlı olarak yavaşlama görülür. Hiportiroid bayanlarda % 2, erkeklerde ise sadece % 0,1 ornında görülür.Hipotiroid genelikle 40-60 yaşları arasındaki yetişkinlerde daha çok görülür ve yeni doğan bebeklerin 3000-4000?inde görülür.
Hipotiroid nasıl oluşur?
Hipotiroid genelikle tiroid bezinin iltihaplanması (tiroidit) nedeniyle ortaya çıkar. Antikorlar tiroid dokularını tahripeder ve böylece bezeler yeterince hormon salğılıyamaz. Hormon salğılamasının azalmasından tiroid amaliyatı ve hipertiroide (tiroidin aşırı çalışması ) karşı kulanılan ilaçlarbezenin yetersiz hormon salğılamasına neden olur. Hipotiroidin oluşmasında bir diğer önemli sebepte hipofiz bezesinin yeterince yönlendirme hormonu salğılamamasıda aynı şekilde hipotiroide sebep olur.
Hipotiroidin belirtileri:
Hormon yetersizliği sonucu bütün organların çalışması yavaşlar.
1-) Konsentrasyon zafiyeti
2-) Yorgunluk
3-) Üşütme
4-) Kabızlık
5-) Derinin kuru ve soguk olması
6-) İştahsızlık
7-) Kilo alma
😎 Kalbin büyümesi ve kalp atışlarının yavaşlaması
9-) Saçlar kırılgan ve kuru olur.
10-) Damar sertliği
11-) Sesin derinden ve kısık gelmesi
12-)Adet anormalikler
Teşhis:
Kandaki T3 ve T4 hormonlarının oranı muayene ile ölçülür. Tiroidit (tiroid bezesinin iltihaplanması ) halinde dokular antikorlar tarafından tahripedilip edilmediği muayene ile araştırılır. Bebeklerdehipotiroid olup olmadığının bilinmesi hayat kurtarıcı olabilir.
Tedavi:
Hipotiroid teşhisi konduktan sonra sentetik ilaçlarla tedaviye başalnır ve ilaçların dozajını doktoru belirler. Şayethasta hipotiroid nedeniyle komaya girmişse o zaman injeksiyonla L-Tiroksin (L-Thyroxin) verilir. Bunun oranını doktor belirler ve bu genelikle 800 mikro gramdır. Şifalı bitkilerle tedavimümkündür ve bunların başındadenizsüngeri-, havalı yosun-, mineotu-, bozotu-, ve sıracaotu preparatları veya Gökçek İksiri kulanılır. Tiroid bezi hem hipertiroide hemde hipertiroid?de şişer. Şayet şişlik sert, soğuk ve derimsi yumru şeklinde ise bu hipotiroid nedeniyle ortaya çıkar ve genelikle dağlık bölgelerdeyaşayan ve iyot eksikligi olan yörelerde görülür. Guvatr yumşak, sıcak, ve kanlı ise buda hipertiroid nedeniyle olur. Ve genelikle denize yakın yörelerde görülür. Bunun sebebi basedow hastalığıdır.
ben hipotiroid hastasıyım.saçlarım dökülüyor ve kilo alıyorum.bu hastalığın tüm belirtileri var.2 sene oldu.ve çok tedirginim.en çok kilo almaktan korkuyorum.
ameliyat olunursa kesin bu sorundan kurtulurmuyum.tekrar zayıf olmak istiyorum.eski halime gelebilirmiyim.çözümü yokmu
bende de aşırı derecede saç dökülmesi var. hatta hiç kalmadı diyebilirim tırnaklardada kırılma mevcut. ve aşırı kilo almaya başladım. tavsiyeniz nedir.
ben 2 senedir hipotroid hastasıyım.kabızlık sorunuyla doktora gittim kan tahlilinde hipotroid olduğum çıktı. benimde saç dökülmesi,tırnaklarda kırılma kilo alma gibi problemler vardı. ameliyat olunca biten bi hastalık değil. bütün hayat boyunca ilaca mahkumsun.
Ben 4 senedir hipotroit hastasıyım kilo alma adet düzensizliği sitres yaptı ve bir ay önce ameliyat oldum kiloları nasıl vereceğimi bilemiyorum ilacını kullanarak zayıflıyabilir miyim?eski kilolarıma düşmek istiyorum
Bn De Hasta Olduumu Yeni Anldım Napmam Grekio Saçlarım Kırılmadı Dökülmedi Ve Kiloluyum 12 yaşındayım ve 80 kiloyum lütfen yardım edin yha 🙁
Bende 2,5 yaşımdan beri hipotiroid hastasıyım ama benim hormonlarım az ya da hiç çalışmıyor o yüz kilo alamıyorum 13 yaşındayım ve boyum 1.43 kilom ise 35 canınızı sıkmayın arkadaşkarım emin olun kılo almak daha güzel